Volledig scherm
Thuishulpen in Aalten, Oude IJsselstreek en Winterswijk willen zorgcoöperaties beginnen als antwoord op de alfaconstructie. Archieffoto: Frans Nikkels © Frans Nikkels

Nieuwe zorgcoöperaties voor thuishulp in Achterhoek

GENDRINGEN - Alfahulpen en thuishulpen in drie Achterhoekse gemeenten hebben de handen ineen geslagen om in hun gemeente een eigen zorgcoöperatie te beginnen. 

De coöperatie in Aalten en Winterswijk wordt opgezet door thuishulpen die elders in vaste dienst zijn. In Oude IJsselstreek gaat het om zogenoemde alfahulpen. Ze werken als thuishulpen in de thuiszorg, maar zijn niet in vaste dienst bij een zorginstelling. Mede daardoor hebben alfahulpen vaak minder rechten en zijn ze minder goed verzekerd dan thuishulpen die in vaste dienst zijn bij zorgverleners. 

Veel alfahulpen zijn fel tegen deze goedkope constructie en zouden graag in vaste dienst komen. Ze worden hierbij gesteund door de vakbond FNV en ook door de Tweede Kamer, die eerder al heeft laten weten ongelukkig te zijn met de zogenoemde alfaconstructie.

,,We hebben lang gewacht op een mogelijke oplossing, maar die lijkt er steeds maar niet te komen. Daarom slaan we zelf maar de handen ineen en beginnen eigen zorgcoöperaties", laat woordvoerder Desiree Egberts namens de vakbond FNV weten. ,,Als thuishulpen zelf kiezen voor de alfaconstructie is dat geen probleem. Maar thuishulpen worden nu vaak gedwongen in die situatie en daar moeten we zo snel mogelijk vanaf."

Fenomeen

De zorgcoöperatie is een betrekkelijk nieuw fenomeen in zorgland. De tweede zorgcoöperatie is vorig jaar opgezet in Berkelland. Sindsdien is deze organisatievorm bezig met een opmerkelijke opmars. Bij een coöperatie behouden de alfahulpen hun zelfstandigheid, maar maken wel collectief afspraken over organisatie, verzekeringen en uitbetaling. De zorgcoöperatie biedt particuliere thuishulp en wil ook hulp gaan bieden via gemeentelijke indicaties. 

Dat laatste is nog niet het geval in de drie gemeenten. Daarvoor zullen afspraken gemaakt moeten worden met Aalten, Winterswijk en Oude IJsselstreek.

Op vrijdag 23 februari wordt een openbare informatieavond gehouden over het opzetten van een zorgcoöperatie in Ons Pakhuis in Silvolde.

  1. Stadse Fratsen: Buurjongen
    Column

    Stadse Fratsen: Buurjongen

    ,,Wordt-ie net zo goed als Ard en Keessie en gaat-ie later ook naar de Olympische Spelen?'' ,,Dat hopen we natuurlijk wel.'' De vraag wordt gesteld door een tante van mij, zittend aan onze tafel in de woonkamer. Het antwoord komt van de buurvrouw die iets verderop woont aan de weg tussen Baak en Steenderen en deze zondagmiddag ook op bezoek is. De buurvrouw staat in het gat van de deur en is op weg naar huis, maar blijft hangen nu er vragen worden gesteld over haar zoon. Ik - zo jong dat ik nog geen Olympische Spelen bewust heb meegemaakt - zit ook aan tafel en kijk van de tante naar mijn buurvrouw. Met open mond, want Ard en Keessie ken ik van de tv. De buurvrouw vertelt dat Cock, haar zoon, deze vrije zondagmiddag traint in Apeldoorn. Niet op een ijsbaan maar in een flatgebouw. Hij rent de trappen op en wandelt daarna weer kalmpjes naar beneden. Om maar net zulke schaatsspieren te krijgen als Ard en Keessie. Tien jaar later - in 1979, zo ontdekte ik deze week toen ik wat woorden combineerde op google - stap ik samen met een vriend op een zaterdagmorgen in de bus die vertrekt van een plek vlakbij het huis van Cock. De bus is gehuurd door de buurt. De chauffeur brengt ons van Steenderen naar Heerenveen waar het NK Schaatsen voor allrounders wordt gehouden. Cock rijdt rond op de onoverdekte baan van Thialf. We staan laag in een bocht en klappen hard in onze handen als hij voorbij komt. Hij eindigt na twee dagen schaatsen als zestiende. Zo goed als Ard en Keessie is onze buurjongen nooit geworden. Hij heeft de Olympische Spelen ook nimmer gehaald. Maar hij is, denk ik, wel de enige die ik ooit heb gekend die ervan heeft mogen dromen.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek