Normaal krijgt levensgroot standbeeld in Hummelo

VideoZELHEM - Boerenrockband Normaal krijgt een bronzen standbeeld. Dat is zaterdagmiddag bekendgemaakt tijdens een 'persconferentie' op het Høkersweekend in Zelhem. Het levensgrote beeld komt in Hummelo te staan en wordt 10 mei volgend jaar onthuld. 

,,Gelukkig wordt het geen abstract gedrocht’’, liet Bennie Jolink zich ontvallen bij het zien van een miniatuur van het standbeeld. Jolink was, samen met Willem Terhorst, Ferdi Jolij en Irma Manschot speciaal naar Zelhem gekomen. Irma Manschot is de echtgenote van de begin 2014 overleden Normaaldrummer Jan Manschot.

Vlak voor het feestweekend had Anhangerschap-voorzitter Henk Kelder al laten weten dat er iets op stapel stond. Wat, wilde hij echter niet vertellen. ,,Behalve dan dat het iets heel speciaals wordt.”

De Tol

Volledig scherm

De kleine replica van het standbeeld werd onthuld voor de ogen van honderden fanatieke fans, die hun jaarlijkse reünieweekend hielden bij café Den Tol in Zelhem. De fans gingen volledig uit hun dak. 

Het standbeeld is een cadeau van de fanclub en is ontworpen door kunstenares Lia Krol. Het standbeeld wordt van brons gemaakt naar voorbeeld van een iconische foto uit de begintijd van Normaal, waarbij de muzikanten over de veemarkt van Doetinchem flaneren. Jolink: ,,Natuurlijk ben ik trots. Welke band kan dit nou zeggen. Van muzikanten zijn er al standbeelden, maar ik ken geen andere band."

Niet arrogant

Hij wist van tevoren dat er een standbeeld gemaakt zou worden. ,,Anders was ik niet naar dit feest gekomen. Ik ben gestopt. Maar het zou wel heel arrogant zijn om dan niet te verschijnen en ik ben niet arrogant. Dit was mooi", genoot Jolink zichtbaar na de bekendmaking.

Volledig scherm
Tijdens het Høkersweekend in Hummelo is bekendgemaakt dat er een standbeeld komt voor Normaal. © DG
Volledig scherm
De iconische foto van Normaal, gemaakt tijdens een rondgang over de Veemarkt van Doetinchem. De foto is gebruikt als voorbeeld voor het bronzen standbeeld van de band. © DG

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek