Volledig scherm
© DE GELDERLANDER

NVWA gaat in Aalten door met bestrijden tijgermug

Het aantal aangetroffen Aziatische tijgermuggen in Aalten is opgelopen naar 98. Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit worden ze daar niet zenuwachtig van. 

Zo'n twee weken nadat duidelijk werd dat de Aziatische tijgermug zich in Aalten begeeft, zijn er bijna honderd stuks getraceerd. Het gaat zowel om volwassen muggen, larven als poppen. ,,We gaan door met bestrijden en monitoren en maken aan het einde van de week opnieuw de balans op", zegt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die niet wil speculeren over een mogelijke toename. ,,Het aantal is gewoon volgens verwachting en we zetten de bestrijdingen in Aalten daarom conform onze bestrijdingsstrategie door."

Eind vorige maand werden in de omgeving van kinderboerderij Ahof in Aalten 25 tijgermuggen aangetroffen. Sindsdien neemt de NVWA maatregelen om verdere verspreiding van het exotische diertje te voorkomen. De tijgermug kan namelijk onder andere knokkel- en zikakoorts verspreiden. Deze kans is echter te bijzonder klein, menen de autoriteiten. 

Oorzaak

Er is op dit moment geen oorzaak aan te wijzen voor de aanwezigheid van de Aziatische tijgermug. Aalten is trouwens niet de enige plaats waar de mug huishoudt. Eerder dit jaar moest de NVWA al aan de bak in de gemeenten Assen, Montfoort, Weert, Lelystad en Haarlemmermeer. 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek