Oma Willemien uit Doetinchem gaat voor Granny Award

VideoDOETINCHEM - Willemien Boxem (77), oma van Vianne en Hessel, is samen met nog twee oma's genomineerd voor de Granny Award 2018. De verkiezing is een initiatief van Ekdom in de ochtend, het programma van radio-2 dj Gerard Ekdom. 

Volledig scherm
Oma Willemien ontvangt uit handen van radiomaker Frank van 't Hof en haar kleinkinderen Vianne en Hessel de nominatie voor de Granny Award. © BNN/Vara

Als échte Achterhoekse oma vindt Willemien Boxem (77) de nominatie voor leukste oma van het land nogal overdreven. Al die aandacht van een cameraploeg op de stoep voor haar huis in Doetinchem, het live-optreden in het radioprogramma Ekdom in de Ochtend én even later ook nog het bezoek van de journalist van deze krant was allemaal niet nodig geweest, deze dinsdagochtend. ,,Maar ja, dat krijg je met die kleinkinderen’’, verzucht ze lachend.

De eerste van de drie genomineerde oma's - oma To (88) uit het Utrechtse Houten - trad maandagmorgen al op in het programma van Gerard Ekdom. De derde oma wordt woensdagmorgen bekend. Vrijdagmorgen maakt Ekdom in zijn programma bekend wie de award wint.

Pannenkoek

Willemien is voorgedragen door Vianne en Hessel, de 9-jarige tweeling van haar jongste zoon William. ,,Met name mijn pannenkoeken waren voor de mijn kleinzoon en -dochter aanleiding voor de nominatie’’, zegt Willemien. ,,De pannenkoeken zijn een recept van mijn eigen moeder. Met uitgebakken spek natuurlijk.’’ ,,Een echte ouderwetse pannenkoek’’, voegt haar man Wim toe.

Volledig scherm
Oma Willemien uit Doetinchem neemt de nominatie voor de Granny Award met een gulle lach in ontvangst. © BNN/Vara

Ook is Willemien genomineerd omdat ze al 28 jaar vrijwilliger is bij verzorgingstehuis Schavenweide in Doetinchem. Daarvoor moet ze terug na een mindere periode in haar leven: op haar 47ste kreeg ze een beroerte. ,,Daardoor kon ik mijn werk als gordijnenmaker niet meer uitoefenen’’, zegt ze. ,,Nog altijd ben ik het zicht in mijn linkeroog deels kwijt. Dat is het enige dat ik aan de beroerte heb overgehouden. Na een revalidatie vond ik na een jaar dat ik wel weer wat kon doen. Sindsdien werk ik als vrijwilliger bij Schavenweide.’’

En dat doet ze 28 jaar later nog steeds. Elke maandag werkt ze bij de dagopvang. Ruim tien oudere mensen uit de omgeving van Doetinchem hebben dan een dagbesteding bij Schavenweide. ,,We doen spelletjes met de ouderen, drinken koffie met ze of doen samen bewegingsoefeningen’’, zegt Willemien, die onderhand net zo oud is als de mensen die ze in de opvang treft. ,,Pas nog had ik het er met mijn dochter over misschien te stoppen. Maar het geeft me nog zoveel voldoening. Ik wil in elk geval de dertig jaar volmaken.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek