Volledig scherm
Leden van Provinciale Staten van Gelderland waren woensdag in Ruurlo om de 343 bomen te bekijken die gekapt zouden worden. © Marieke Amelink

Omstreden bomenkap in Achterhoek uitgesteld: honderden oude eiken blijven voorlopig staan

update/videoRUURLO/ GROENLO - Honderden oude bomen langs provinciale wegen in de Achterhoek mogen voorlopig blijven staan. De provincie Gelderland neemt op zijn vroegst in 2020 opnieuw een besluit over het zeer omstreden plan de bomen te kappen.

Gelderland wilde dit najaar bomen langs eeuwenoude lanen weghalen. Dat zou nodig zijn voor de verkeersveiligheid, aangezien de bomen te dicht langs de weg staan. 

Maar tegen het eerste project, de kap van 343 gezonde eiken langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo, stak een storm van protest op. Er werd een actiecomité opgericht onder de naam  ‘Stop bomenkap N-wegen’, een petitie tegen de kap werd gesteund door zo’n 2.000 mensen en er ontstond zelfs landelijke ophef, met items in landelijke tv-journaals en publicaties in landelijke kranten.

Minister noemt bomenkap ‘uiterst middel’

Ook de Tweede Kamer bemoeide zich met de Achterhoekse bomen. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) antwoordde recentelijk op Kamervragen dat ‘bomenkap een uiterst middel is’. Provincies zouden zo’n besluit goed moeten onderbouwen, vindt zij.

En dat gaat de provincie Gelderland nu doen voor de honderden bomen tussen Ruurlo en Groenlo. Sommige van die woudreuzen zijn al anderhalve eeuw oud, maar verkeren nog in blakende gezondheid. Daarom gaat de vitaliteit van de bomen opnieuw onderzoeken. Verplaatsen van de oude bomen zou een optie kunnen zijn. Ook wordt nogmaals gekeken of er vangrails tussen de bomen en de weg kunnen komen, om de veiligheid voor verkeer op de weg te vergroten.

Geschrokken van de commotie

Gelderland is geschrokken van alle commotie rond de bomenkap. De provincie vindt dat er een landelijke discussie moet komen. ‘Het verwijderen van obstakels in wegbermen is namelijk landelijk veiligheidsbeleid’, zo liet de provincie eerder al weten.

Eerder deze week werd bij de publicatie van het coalitieakkoord al bekend dat Gelderland het kapbeleid langs provinciale N-wegen gaat ‘herijken’, omdat Gelderland ‘ terughoudend wil omgaan met het kappen van bomen’.

De provincie gaat verder in gesprek met omwonenden en belanghebbenden over de plannen voor aanpassing van de weg tussen Ruurlo en Groenlo en de mogelijke gevolgen voor de bomen in de berm. Woensdag waren leden van Provinciale Staten in Ruurlo voor een schouw van de bomen.

Volledig scherm
© Arjan Gotink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek