Links de kippenstal van Tieltjes. Foto: Jan van den Brink
Volledig scherm
Links de kippenstal van Tieltjes. Foto: Jan van den Brink © JV

Omstreden kippenstal van Tieltjes in Halle-Heide mag blijven

HALLE-HEIDE - De kippenstal van de familie Tieltjes in de Bronckhorster buurtgemeenschap Halle-Heide mag in gebruik worden genomen. De Raad van State heeft het hoger beroep van de familie en burgemeester en wethouders van Bronckhorst gegrond verklaard.

In oktober vorig jaar vernietigde de rechter de omgevingsvergunning voor de kippenstal, die op dat moment overigens al gebouwd was. 'Uit oogpunt van een goede ruimtelijke ordening' vond de rechtbank de komst van de kippenstal niet aanvaardbaar. Hierop stapten de gemeente en ondernemer Tieltjes naar de Raad van State. 

Motivatie voldoende

De Raad van State oordeelt dat het college inmiddels voldoende heeft gemotiveerd waarom een kippenstal wél mogelijk is aan de Landeweerweg. De hoogste bestuursrechter ziet geen aanleiding om te twijfelen aan het onderzoek van de GGD naar de volksgezondheid in de omgeving van de stal. De dichtstbijzijnde woning ligt weliswaar op minder dan de door de GGD geadviseerde afstand van 250 meter, maar dat is geen wettelijke norm en dus hoeft er volgens de Raad van State niet per se aan voldaan te worden.

Stal

Door de uitspraak mag Tieltjes het legpluimveebedrijf in gebruik mag nemen. Wel worden in de vergunning nieuwe controlevoorschriften opgenomen met betrekking tot geluidgrenswaarden.

Tieltjes had – volgens de gemeente Bronckhorst op eigen risico – al een van de twee stallen gerealiseerd. Uiteindelijk is er plek voor 90.000 leghennen en 30.000 opfokhennen

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek