De grote zaal van de Mattelier zat maandagavond vol met mensen die de plannen rond de bouw van de mestvergistingsinstallatie wilden aanhoren.
Volledig scherm
De grote zaal van de Mattelier zat maandagavond vol met mensen die de plannen rond de bouw van de mestvergistingsinstallatie wilden aanhoren. © Jan Ruland van den Brink

Onbegrip in Groenlo over zwijgzaam mestbedrijf

GROENLO - Al zes jaar wordt er in Groenlo gesproken over de komst van een mestvergister op industrieterrein de Laarberg. Gisteravond was er voor het eerst een informatieavond waar de plannen werden toegelicht. Maar niet door RMS, het bedrijf dat de mestvergistingsinstallatie wil bouwen.

In sociaal cultureel centrum De Mattelier werd door een deel van de 250 aanwezigen met onbegrip gereageerd op het feit dat medewerkers van RMS en adviesbedrijf Van Westreenen wel in de zaal zaten, maar de plannen niet kwamen toelichten. 

Volgens presentator Jan Bart Wilschut was dat omdat de avond was georganiseerd door de Omgevingsdienst Achterhoek en de Omgevingsdienst Regio Nijmegen,  de overheidsdiensten die instemmen met de vergunning voor de bouw van de installatie.

Biogas en korrels

RMS wil op de Laarberg een installatie bouwen waar mest wordt verwerkt tot biogas, mestkorrels en water. Jaarlijks kan 450.000 ton vloeibare mest en 150.000 ton vaste mest (en bermmaaisel) worden verwerkt. Boeren uit de omgeving kunnen in Groenlo van hun mest af. Volgens de twee diensten zijn zowel de veiligheids- als milieurisico’s beperkt.

In de zaal werden vraagtekens geplaatst bij deze plannen. Volgens Wilma van der Donk stemde de gemeenteraad van Oost Gelre in met een bestemmingsplan waarin alles ,,veel en veel kleiner” werden voorgesteld. ,,Het was overzichtelijk en kleinschalig. Daarna bleef het lang stil. Adviseur Van Westreenen heeft deze omvang stilgehouden vanwege maatschappelijke onrust. Dat heeft het vertrouwen niet bevorderd.”

Bezorgd over mega

Uit het applaus die haar opmerkingen opleverde bleek dat aanwezigen bezorgd zijn over de grootte van de mestinstallatie, die door tegenstanders steevast als megamestvergister wordt betiteld. Iemand anders wilde weten waarom RMS niet gewoon drie kleinere mestvergisters bouwt. Ook daar kwam geen antwoord van het bedrijf op.

Er waren meer vragen, bijvoorbeeld over snuffelpalen, die de samenstelling van de lucht meten, en of die verandert als de mestvergister eenmaal werkt. Volgens de woordvoerder van de omgevingsdiensten is dat niet nodig en is het daarom niet in de (ontwerp-)vergunning opgenomen. ,,We gaan daar over nadenken.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek