Onderduikmuseum mag verzetskruis van Jan Tolkamp laten zien

AALTEN - Nazaten van Jan Tolkamp hebben het Verzetsherdenkingskruis met toebehoren en foto's en documenten overhandigd aan het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten.  Die worden binnenkort geëxposeerd onder de titel ‘De razzia in de Aaltense Kerken’.

Jan Tolkamp, bedrijfsleider  op boerderij Korten in IJzerlo, werd zondag 30 januari 1944 opgepakt tijdens de razzia op de Westerkerk in Aalten. De Duitsers hebben diezelfde ochtend ook toegeslagen in de Christelijk Gereformeerde kerk in Aalten. In totaal werden 48 mannen opgepakt en via de Koepel in Arnhem kwamen zij in kamp Amersfoort terecht. Een groot aantal mannen kon na korte tijd het kamp verlaten. Zij werden tewerkgesteld bij bij boeren of in fabrieken in Duitsland.  Anderen kwamen in kampen terecht. Enkelen overleefden het niet. 

Weigering

Verzetsherdenkingskruis van Jan Tolkamp.
Volledig scherm
Verzetsherdenkingskruis van Jan Tolkamp. © Nationaal Onderduikmuseum

Jan Tolkamp was een gelovige en principiële man. Het negende gebod : ‘Gij zult geen valse getuigenis spreken tegen uw naaste was voor hem heilig. Hierdoor en door zijn weigering om voor de Arbeitseinsatz te werken, werd hij beschouwd als politiek gevangene. Hij werd overgebracht naar Neuengamme en kwam via verschillende kampen uiteindelijk in Ravensbrück terecht. 

Na de oorlog bleek hij TBC te hebben. Het herstel duurde lang. Boer kon hij niet meer worden. Hij werd boekhouder in Gorssel en werkte later bij een bank in Aalten. Hij sprak niet over de oorlog, wilde zijn kinderen er niet mee belasten. Maar toen zijn kleindochter een werkstuk over de Tweede Wereldoorlog te maken, besloot hij zijn herinneringen op papier te zetten. 

Memoires

In 2009 ontmoette hij kunstenares Marijke van Dijk die exposeerde in het verzorgingshuis Beth San waar Tolkamp woonde. Zij heeft een met de hand gedrukt boek gemaakt van de memoires van Tolkamp. Er bestaan met zes exemplaren van. De familie heeft een er van overhandigd aan museumdirecteur  Gerda Brethouwer. 

Jan Tolkamp overleed op 3 december 2010 op 89-jarige leeftijd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek