Volledig scherm
Het centrum van Lievelde. Foto Theo Kock © DE GELDERLANDER

Oost Gelre moet mogelijk ruim 5 ton betalen aan 'Jaartsveld'

LICHTENVOORDE - De gemeente Oost Gelre is door de rechter veroordeeld tot het betalen van ruim 500.000 euro aan de curatoren van de failliete wegenbouwer Jaartsveld. Daar komen rente en proceskosten nog bij. Oost Gelre gaat in hoger beroep.

Het verbreken van het contract met Jaartsveld voor de herinrichting van de straten in Lievelde in 2011 komt de gemeente Oost Gelre duur te staan. De curatoren van de in 2013 failliet gegane wegenbouwer zijn in  een rechtszaak tegen Oost Gelre door de rechter in het gelijk gesteld. Oost Gelre moet de curatoren ruim 500.000 euro betalen, exclusief rente en proceskosten.

Het totale kostenplaatje loopt dus op, want daar komen de eigen advocaatkosten ook nog bij voor de gemeente. Wethouder Vincent van Uem kan, op vragen van de PvdA-fractie, nog niet precies aangeven hoe hoog de uiteindelijke rekening wordt. Zo is er al een bedrag van van ruim 309.000 euro betaald, waarover geen rente hoeft te worden betaald. Bovendien gaat Oost Gelre in beroep tegen het vonnis.  

Oost Gelre en Jaartsveld  kwamen 31 januari 2011 overeen voor 3,3 miljoen euro in de kern Lievelde de riolering te vervangen en de bestrating aan te pakken. Maar gaandeweg staken er fricties de kop op. De Varsseveldse wegenbouwer ontdekte dat er meer werk in zat dan in het bestek zou zijn voorgespiegeld, waardoor voor de afgesproken prijs niet al het meerwerk zou kunnen worden gedaan. 

De gemeente was vooral niet tevreden over de kwaliteit van het werk van de aannemer, die ruim 1,5 miljoen euro voor meerwerk in rekening wilde brengen. Uiteindelijk besloot Oost Gelre in februari 2012 een punt achter de samenwerking te zetten en Sallandse Wegenbouw de klus in Lievelde te laten afmaken, waarna Jaartsveld naar de rechter stapte voor een schadevergoeding.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek