Volledig scherm
De zendmast wordt geplaatst op het gebouw van Agruniek. Foto: Theo Kock © DE GELDERLANDER

Optimaal FM, Gelre FM en Leuk FM op één kanaal

DOETINCHEM - Optimaal FM, Gelre FM en Leuk FM zitten vanaf augustus samen op één kanaal dat in de hele Achterhoek te ontvangen is. De drie Achterhoekse zenders mogen voor het ministerie van Economische zaken een pilot uitvoeren om te onderzoeken hoe DAB (Digital Audio Broadcasting) het best kan worden ingevoerd bij lokale omroepen. 

De zenders blijven ook gewoon te ontvangen via FM.

DAB, dat storingsvrij is en uitzendt in een afgebakend gebied, moet landelijk in 2024 uitzendingen via FM hebben vervangen. De landelijke omroepen zijn in Nederland al via DAB te ontvangen. Het gaat hierbij om radio en tv. 

Peter Berendsen, directeur van Optimaal FM (de grootste lokale omroep in de Achterhoek) hoopt dat als de pilot slaagt, ook de andere vier Achterhoekse Omroepen (Aladna FM, Slingeland, Ideaal en Achterhoek FM) op het kanaal gaan zitten. ,,Wellicht is dit een stap tot verdere samenwerking tussen de omroepen'', zegt Berendsen. 

Ondergesneeuwd

Of het komt tot een samenwerking tussen de zeven lokale omroepen, is de vraag. Optimaal FM (nu te ontvangen in de gemeenten Doetinchem, Oude IJsselstreek en Montferland), Gelre FM (Oost Gelre) en Leuk FM (Berkelland) streven naar één lokale omroep in de Achterhoek. Aladna FM (Aalten), Slingeland (Winterswijk), Achterhoek FM (Lochem) en Ideaal (Bronckhorst) zijn hier tot dusverre fel tegen. Deze vier - verenigd in Samenwerkende Omroepen Achterhoek (Samoa) - zien meer in twee lokale omroepen in de Achterhoek. Ze vrezen te worden ondergesneeuwd bij een samenwerking met het ambitieuze Optimaal FM, dat onder meer met Regio8 een professionele journalistieke poot heeft. 

Landelijk wil de NLPO (Nederlandse Lokale Publieke Omroepen) het aantal lokale zenders terugschroeven van 280 naar 62. In de Achterhoek wil NLPO van zeven naar één zender. Dat lijkt ook de voorkeur te hebben van de Achterhoekse politici, maar die willen het niet opleggen. De zeven omroepen onderling zijn het niet eens. Optimaal FM, Gelre FM en Leuk FM werken al samen. Als tegenhanger spraken de andere vier in januari de ambitie uit om samen tv te maken. 

,,We hebben de andere vier omroepen nog niet gevraagd of ze straks ook op het DAB-kanaal willen'', zegt Berendsen. ,,Eerst moet de pilot gegevens opleveren die worden beoordeeld door Economische Zaken'', zegt Berendsen. ,,Als de pilot geslaagd is kunnen we pas met Aladna, Slingeland, Ideaal en Achterhoek FM praten.''   

Vrijwilligers

Lammert Blikman is vanuit Ideaal bestuurslid van Samoa. Voorlopig ziet hij Ideaal, Achterhoek FM, Aladna en Slingeland niet toetreden tot het DAB-kanaal, als dat wordt aangeboden. Blikman: ,,Ideaal is een echte lokale omroep met vrijwilligers. Regio8 is een commerciële omroep waarvan de mensen die er werken ervan moeten leven. Op onderdelen kan er best worden samengewerkt. Maar op deze manier zouden wij onder de paraplu van Optimaal FM gaan werken, waarbij Optimaal waarschijnlijk eenzijdig voorwaarden stelt. Daar zijn wij niet in geïnteresseerd.''

Het overstappen naar DAB zou onder meer betekenen dat niet elke omroep zijn zendmasten op de been hoeft te houden. Op dit moment zijn er 24 zendmasten voor de zeven lokale omroepen. Met DAB hoeven dat er maar drie te zijn. De afgelopen twee weken zijn DAB-zendmasten geplaatst in Eibergen en Ruurlo. Gisteren werd de derde zendmast geplaatst in Doetinchem op het 42 meter hoge gebouw van Agruniek aan de Oude IJssel. 

Wil de luisteraar de uitzendingen via het DAB-kanaal ontvangen dan moet daarvoor wel een DAB-radio worden aangeschaft. Als de zeven omroepen samenwerken kan op een kanaal een menu gevonden worden met de zeven zenders. ,,Eventueel kan er ook een andere zender, met bijvoorbeeld alleen Achterhoekse popmuziek. aan worden toegevoegd'', zegt Berendsen. De directeur wil niet vooruitlopen op het gegeven dat samenwerken op een DAB-kanaal de stap is naar één omroep. ,,Dat zou nu een te grote stap zijn'', zegt Berendsen. 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek