Volledig scherm
Het hoofdkantoor van Hameland in Lichtenvoorde. © Carlo ter Ellen

Or Hameland komt met nieuw plan voor ontmanteling

BORCULO - Uit onvrede over de gang zaken komt er een afwijkend plan van de ondernemingsraad voor de opheffing van sociale werkvoorziening Hameland, die werkzaam is voor de gemeenten Oost Gelre, Winterswijk, Aalten, Berkelland en Haaksbergen.
De 5 Achterhoekse gemeenten die deelnemen binnen Hameland, willen af van de gemeenschappelijke regeling. Zij willen met ingang van 1 januari de Hameland-taken gedeeltelijk zelf gaan uitvoeren en deels via de gemeenschappelijke regeling Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA).

Weerstand
De ondernemingsraad (or) van Hameland stelt vast dat de ontmanteling van Hameland allesbehalve vlekkeloos verloopt. Onder het personeel bestaat veel weerstand over de ontmanteling van het sociaal werkvoorzieningschap. Zij hebben er moeite mee dat ze niet betrokken worden bij het onderzoeken van alternatieven en dat Hameland zomaar plaats maakt voor de SDOA.

Plan
De or hield zich lange tijd afzijdig bij het oprollen van Hameland. Maar nadat meerdere raadsleden en bestuurders van de betrokken gemeenten verzochten met een alternatief plan te komen, presenteert de or dat alsnog. De or wil dat Hameland wordt opgesplitst in 2 nieuwe organisaties. De ene houdt zich bezig met het aan werk helpen (en houden) van mensen bij werkgevers en de andere biedt een plek voor mensen die daar (nog) niet klaar voor zijn.

Werkgevers
De or zegt bij het opstellen van het plan goed geluisterd te hebben naar de ondernemers die voor werkplekken zorgen. Dat is tot nu toe niet of nauwelijks gebeurd. Hieruit komt naar voren dat de ondernemers uitermate tevreden zijn over de dienstverlening van Hameland. Zij wensen bovendien de gemeenten zich zo min mogelijk zullen bemoeien met de uitvoering van de werkzaamheden.

De or concludeert verder dat Hameland-directeur Ben Gerrits vertrekt omdat hij na 9 maanden tot de conclusie kwam dat de zorgvuldige ontbinding van de sociale werkvoorziening als een onmogelijke opdracht uitpakte.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek