Volledig scherm
Het Zonnehuis in Terborg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Foto uit boek

Paasberg in Terborg was Duits hoofdkwartier

TERBORG - De Paasberg in Terborg was in de Tweede Wereldoorlog een belangrijk middelpunt van de Duits topoverleg over de oorlogvoering. Dat blijkt het pasverschenen oorlogsdagboek 'Imagine a perfect, cloudless may day' van Claire Deurvorst-Yeates en Lied Deurvorst.

De in Londen geboren schrijfster van het dagboek, Claire, woonde in de oorlog in een villa op de Paasberg. De naastgelegen villa, 't Zonnehuis, ook van de familie Deurvorst, was in 1944 het hoofdkwartier van generaal Walter Model, die zich toen met zijn leger aan het westfront steeds verder moest terugtrekken.

Uit het dagboek blijkt dat er vaak hoge Duitse militairen in 't Zonnehuis kwamen. Uit een Duitse filmdocumentaire blijkt dat op 3 oktober 1944 minister Joseph Goebbels er op bezoek kwam met een hoge Duitse delegatie. De familie Deurvorst herkende in de film, die op tv werd uitgezonden, direct de eigen villa.

  1. Stadse Fratsen: Buurjongen
    Column

    Stadse Fratsen: Buurjongen

    ,,Wordt-ie net zo goed als Ard en Keessie en gaat-ie later ook naar de Olympische Spelen?'' ,,Dat hopen we natuurlijk wel.'' De vraag wordt gesteld door een tante van mij, zittend aan onze tafel in de woonkamer. Het antwoord komt van de buurvrouw die iets verderop woont aan de weg tussen Baak en Steenderen en deze zondagmiddag ook op bezoek is. De buurvrouw staat in het gat van de deur en is op weg naar huis, maar blijft hangen nu er vragen worden gesteld over haar zoon. Ik - zo jong dat ik nog geen Olympische Spelen bewust heb meegemaakt - zit ook aan tafel en kijk van de tante naar mijn buurvrouw. Met open mond, want Ard en Keessie ken ik van de tv. De buurvrouw vertelt dat Cock, haar zoon, deze vrije zondagmiddag traint in Apeldoorn. Niet op een ijsbaan maar in een flatgebouw. Hij rent de trappen op en wandelt daarna weer kalmpjes naar beneden. Om maar net zulke schaatsspieren te krijgen als Ard en Keessie. Tien jaar later - in 1979, zo ontdekte ik deze week toen ik wat woorden combineerde op google - stap ik samen met een vriend op een zaterdagmorgen in de bus die vertrekt van een plek vlakbij het huis van Cock. De bus is gehuurd door de buurt. De chauffeur brengt ons van Steenderen naar Heerenveen waar het NK Schaatsen voor allrounders wordt gehouden. Cock rijdt rond op de onoverdekte baan van Thialf. We staan laag in een bocht en klappen hard in onze handen als hij voorbij komt. Hij eindigt na twee dagen schaatsen als zestiende. Zo goed als Ard en Keessie is onze buurjongen nooit geworden. Hij heeft de Olympische Spelen ook nimmer gehaald. Maar hij is, denk ik, wel de enige die ik ooit heb gekend die ervan heeft mogen dromen.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek