Volledig scherm
© Thinkstock

'Pak maar de taxi bij weinig gebruik scootmobiel’

DOETINCHEM - „Controleer de kilometerstand van de scootmobiel om zo te kijken of het vervoermiddel wordt gebruikt of alleen maar in de schuur staat. Want als je 10 kilometer per jaar rijdt heb je geen scootmobiel nodig, vind ik. Dan kan je net zo goed een taxi bellen.”

Dit opperde Ans Putman (PvLM) donderdagavond tijdens de beeldvormende raad van de gemeente Doetinchem waarin de zorg ná 1 januari (dus na het overhevelen van rijkstaken in de zorg naar de gemeenten) werd behandeld.

Vergoeding
380 inwoners van de gemeente Doetinchem hebben een scootmobiel (aanschafkosten gemiddeld 3.000 euro) gehuurd of gekocht met een vergoeding van de gemeente. Mensen die slecht ter been zijn, kunnen een scootmobiel vergoed krijgen. Wel betalen ze afhankelijk van hun financiële situatie een eigen bijdrage.

Dure zorg
De scootmobiel staat symbool voor de inefficiënte, dure zorg. Vermoed wordt dat veel scootmobiels weinig of niet worden gebruikt.

„We gaan met elke inwoner van Doetinchem die een zorgindicatie heeft een keukentafelgesprek houden”, zegt wethouder Kees Telder. „Daarin wordt de mensen die een scootmobiel hebben, gevraagd hoe vaak ze het apparaat gebruiken. Wellicht komen zo wat scootmobiels terug, zodat anderen die kunnen gebruiken.”

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek