Volledig scherm
Op de parkeerautomaten in Doetinchem zit dinsdag een briefje met de mededeling dat mensen vanwege een landelijke storing geen kaartje hoeven te kopen. © Menno Pols/DG

Parkeren ook dinsdag nog gratis in Doetinchem

DOETINCHEM -  Ook deze dinsdag hoeven mensen die in het centrum van Doetinchem hun auto parkeren, geen parkeerkaartje te kopen. De storing in de parkeerautomaten is nog steeds niet verholpen. 

De parkeerautomaten zijn voorzien van een briefje waarop staat dat mensen vanwege een landelijke storing geen kaartje hoeven te kopen. 

Tape

Volledig scherm
Een automobilist leest het briefje op de parkeerautomaat op de Dr. Bardetplaats. © Menno Pols/DG

Dat is niet voor iedereen duidelijk genoeg, blijkt dinsdagochtend op de Dr. Bardetplaats, achter de Albert Heijn. Een vrouw loopt naar de parkeerautomaat en gooit er een euro in, zonder acht te slaan op het briefje, dat voor het bedieningsscherm hangt. Als ze op dat scherm een kaartje wil printen, ziet ze de mededeling pas. ,,Hm, wat is dat dan?", vraagt ze zich af. Ze trekt het briefje, dat met tape is vastgemaakt, los. De ingeworpen euro staat netjes op het scherm vermeld. Dan verschijnt haar man. ,,Je moet annuleren", zegt hij. De vrouw drukt echter op 'Bevestigen', en de automaat print keurig een kaartje. Dat echter niet de juiste tijd aangeeft: de automaat staat op 11:51, terwijl het 11:59 is.  De vrouw legt het kaartje toch maar achter de voorruit van de auto. 

Juist de afstelling van de interne klok is het enige wat er nog aan de automaten scheelt, zegt een medewerker van het Doetinchemse parkeerbeheer. ,,Er is een monteur van TMC  naar Doetinchem gekomen, die is er mee bezig. We verwachten dat het probleem in de loop van de dag is opgelost", zegt hij. TMC is het bedrijf dat de parkeerautomaten heeft geleverd. De storing begon op donderdag 2 november in de software van het bedrijf. De computers hadden moeite om de gegevens te verwerken van de parkeerautomaten die op verschillende plekken in het land staan. Ook in Den Bosch en in Hoorn waren er problemen. Deze doen zich vooral voor bij parkeerautomaten die veel gebruikt worden. Volgens de directie van TMC waren de problemen met de software eind vorige week opgelost. Waarom de automaten in Doetinchem nog kuren hebben, kon hij niet zeggen.

Geen controle

De interne klok van een parkeerautomaat is essentieel, omdat de eindtijd op het bonnetje aangeeft voor hoeveel tijd iemand betaald heeft. Die eindtijd maakt het verschil tussen wel of geen bekeuring. Vanwege die onduidelijkheid wordt er ook dinsdag in heel Doetinchem niet gecontroleerd op parkeerbonnetjes.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Stadse Fratsen: Schaaktafel
    PREMIUM
    Column

    Stadse Fratsen: Schaakta­fel

    Ze hebben ons laatst twee schaaktafels geschonken. Een ervan staat in de binnenstad bij de fontein. Ik was er nog niet geweest en om er wat gevoel bij te krijgen ben ik er net naar toe gefietst. Er werd niet geschaakt. Maar dat had ik ook niet verwacht. Wel zat een paar meter verderop een man op een stenen muurtje. Voorovergebogen ondersteunde hij zijn hoofd met zijn handen. Een houding die wij schakers goed kennen. Toen ik hem voorbij fietste en halt hield bij de schaaktafel, stond hij op. Misschien stoorde ik hem in zijn gedachten. Ik kwam eens op een plein bij een metrostation in Boedapest waar tafel aan tafel werd geschaakt. Gewoon in de buitenlucht en voor geld. Later was ik eens in een stad in Oekraïne en liep op een zondagmiddag nietsvermoedend het park in tegenover het hotel. Binnen drie minuten was ik verwikkeld in een spannende partij. In het park werd bank na bank geschaakt. Zelf heb ik ook een schaaktafel. Jaren geleden gekocht in een antiekzaak die veel van zijn handel uit het voormalige Oost-Europa haalde. Ik heb er nooit een partij op gespeeld. Hoeft ook niet. Een schaaktafel kan ook worden gebruikt om drankjes op te zetten. Of als onderzetter voor een bloemstuk. Ik zie dat de schaaktafel bij de fontein pas een kleine - maar niet heel grondige - schoonmaakbeurt heeft ondergaan. Waarschijnlijk een reiniging door een speelster van onze club die om de hoek van de tafel woont. Ze berichtte erover op Facebook. Eerst vertelde ze over mensen die de tafel hadden gebruikt om een patatje te eten. En afgelopen weekeinde is er een baby op verschoond. In beide gevallen begreep ik dat niet alles was opgeruimd. De niet heel grondige schoonmaakbeurt verraadt ergernis.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek