Volledig scherm
Op de parkeerautomaten in Doetinchem zit dinsdag een briefje met de mededeling dat mensen vanwege een landelijke storing geen kaartje hoeven te kopen. © Menno Pols/DG

Parkeren ook dinsdag nog gratis in Doetinchem

DOETINCHEM -  Ook deze dinsdag hoeven mensen die in het centrum van Doetinchem hun auto parkeren, geen parkeerkaartje te kopen. De storing in de parkeerautomaten is nog steeds niet verholpen. 

De parkeerautomaten zijn voorzien van een briefje waarop staat dat mensen vanwege een landelijke storing geen kaartje hoeven te kopen. 

Tape

Volledig scherm
Een automobilist leest het briefje op de parkeerautomaat op de Dr. Bardetplaats. © Menno Pols/DG

Dat is niet voor iedereen duidelijk genoeg, blijkt dinsdagochtend op de Dr. Bardetplaats, achter de Albert Heijn. Een vrouw loopt naar de parkeerautomaat en gooit er een euro in, zonder acht te slaan op het briefje, dat voor het bedieningsscherm hangt. Als ze op dat scherm een kaartje wil printen, ziet ze de mededeling pas. ,,Hm, wat is dat dan?", vraagt ze zich af. Ze trekt het briefje, dat met tape is vastgemaakt, los. De ingeworpen euro staat netjes op het scherm vermeld. Dan verschijnt haar man. ,,Je moet annuleren", zegt hij. De vrouw drukt echter op 'Bevestigen', en de automaat print keurig een kaartje. Dat echter niet de juiste tijd aangeeft: de automaat staat op 11:51, terwijl het 11:59 is.  De vrouw legt het kaartje toch maar achter de voorruit van de auto. 

Juist de afstelling van de interne klok is het enige wat er nog aan de automaten scheelt, zegt een medewerker van het Doetinchemse parkeerbeheer. ,,Er is een monteur van TMC  naar Doetinchem gekomen, die is er mee bezig. We verwachten dat het probleem in de loop van de dag is opgelost", zegt hij. TMC is het bedrijf dat de parkeerautomaten heeft geleverd. De storing begon op donderdag 2 november in de software van het bedrijf. De computers hadden moeite om de gegevens te verwerken van de parkeerautomaten die op verschillende plekken in het land staan. Ook in Den Bosch en in Hoorn waren er problemen. Deze doen zich vooral voor bij parkeerautomaten die veel gebruikt worden. Volgens de directie van TMC waren de problemen met de software eind vorige week opgelost. Waarom de automaten in Doetinchem nog kuren hebben, kon hij niet zeggen.

Geen controle

De interne klok van een parkeerautomaat is essentieel, omdat de eindtijd op het bonnetje aangeeft voor hoeveel tijd iemand betaald heeft. Die eindtijd maakt het verschil tussen wel of geen bekeuring. Vanwege die onduidelijkheid wordt er ook dinsdag in heel Doetinchem niet gecontroleerd op parkeerbonnetjes.

  1. Stadse Fratsen: Doorfietsen!
    Column

    Stadse Fratsen: Doorfietsen!

    Ik kan niet vaak genoeg in Elten zijn. Om het bordeel te bezoeken voor een reportage of voor een verblijf in ons huisje, aan het meer onder aan de berg. Deze middag rijd ik op de racefiets naar het dorp.  Op de terugweg heb ik de wind in de rug en tussen de grens en Beek zie ik een renner naderen. De man zit onderin de beugels. Als hij vlakbij is zie ik dat hij - ondanks de tegenwind - minstens zo hard gaat als ik. ,,Jelle!'', roep ik in het voorbijgaan. ,,Henny!'', hoor ik dertig meter verderop. Slechts kort twijfel ik. Doorfietsen! Jelle Nijdam won zes Touretappes. In het vorig decennium kwam hij naar Doetinchem, vanwege de liefde. Toevallig ken ik haar en daarom weet ik dat het kopen van een broek voor Jelle niet altijd eenvoudig is. Zijn bovenbenen zijn namelijk van een omvang waarop de meeste broeken niet zijn gemaakt. Toen ik vijftig werd, vijf jaar geleden, kwam Jelle met zijn vriendin op mijn feestje. Ik kreeg een cadeaubon: een clinic, oftewel een stukje fietsen met Jelle. De bon ligt nog altijd op de schoorsteenmantel. De gedachte aan die machtige bovenbenen weerhielden me ervan de bon te verzilveren.  Als ik thuis kom, maak ik melding van mijn tocht - inclusief parcours - op Twitter. Een collega reageert bijdehand. Ze heeft de wegen die ik volgde nageplozen: 'Volgende keer niet om maar over die heuveltjes'. Ze heeft gelijk. Ik fiets wel naar Elten. Maar de Elterberg beklim ik toch het liefst te voet, wandelend vanaf ons huisje.   Bij het passeren van Jelle was er een overdenking. Knijp ik in de remmen voor een kort gesprek? Maar wat als-ie begint over die tegoedbon en oppert een stukje met me op te rijden?  Doorfietsen! 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek