Volledig scherm
Voormalig raadslid Antoon Peppelman (PvdA) nam donderdagavond afscheid van de Bronckhorster gemeenteraad. © DG

Peppelman stemde tegen Paul Hofman die niet wilde verhuizen, maar hij verhuist nu zelf niet

ZELHEM - Toen Paul Hofman werd voorgesteld als wethouder voor GroenLinks in Bronckhorst, stemde Antoon Peppelman (PvdA) tegen zijn benoeming. De reden: Hofman woont in Doesburg en wil daar blijven wonen. Nu is Peppelman sinds enkele weken zelf wethouder in Haaksbergen. Maar hij is niet van plan naar de Overijsselse gemeente te verhuizen.

Antoon Peppelman woont in Zelhem. In het vorige college was hij wethouder van Bronckhorst. Na de verkiezingen keerde de PvdA niet terug in het college. Peppelman werd raadslid. GroenLinks kwam wel in het college en stelde Paul Hofman voor als wethouder. Hofman woont met zijn gezin in Doesburg en wil daar blijven wonen. In principe moet een wethouder wonen in de gemeente waar hij of zij werkt. Wil hij daar van afwijken, dan moet hij toestemming vragen aan de gemeenteraad. 

Dat gebeurde ook in Bronckhorst. De raad stemde in met de benoeming van Hofman, met één tegenstem: die van Peppelman. De PvdA’er was tegen de komst van een wethouder die niet in Bronckhorst woont. 

Onlangs werd Peppelman gevraagd om wethouder te worden in Haaksbergen, als opvolger van Arja ten Thije, die opstapte na kritiek op haar functioneren. 

Meneer Peppelman, gefeliciteerd met uw benoeming. Ik neem aan dat u binnenkort naar Haaksbergen verhuist?

,,Nee, ik blijf hier wonen. Het gaat om een benoeming voor drie jaar. Ik weet niet wat daarna gebeurt. Bovendien is de politiek soms risicovol. Dat geldt zeker voor Haaksbergen, waar de afgelopen jaren nogal wat bestuurders hun termijn niet hebben afgemaakt.’’

Vindt u het niet inconsequent van uzelf? Toen Paul Hofman hier werd voorgesteld stemde u tegen, omdat hij niet naar Bronckhorst wil verhuizen. Nu wordt u zelf wethouder in een andere gemeente en verhuist u ook niet.

,,Ik vind dat een partij altijd de opdracht heeft om eerst binnen de eigen gemeente op zoek te gaan naar geschikte kandidaten. De PvdA in Haaksbergen heeft dat gedaan maar kon niemand vinden. Toen kwamen ze bij mij terecht. In het geval van GroenLinks denk ik dat er in Bronckhorst genoeg geschikte wethouderskandidaten rondliepen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek