Persleiding langs de Berkel donderdag gerepareerd

videoDonderdag moet de breuk in de persleiding, die tienduizenden vissen in de Berkel noodlottig werd, hersteld zijn. Dat zegt projectleider Mathijs de Gier van Waterschap Rijn en IJssel.

,,We hebben het beschadigde deel van de leiding er tussenuit gezaagd,’’ aldus De Gier. ,,Die nemen we mee voor onderzoek. Het nieuwe stuk van de leiding wordt gelamineerd. Binnen twee dagen verwacht ik dat de leiding weer in gebruik is.’’

Moeras

Het gebroken deel van de leiding ligt onder een moerassig stuk land precies tussen de Berkel en het Twentekanaal.  Het was moeilijk om de lekkage te vinden. Reparateurs konden vanwege de hoge stand van het grondwater niet direct gaan graven. 

Volledig scherm
Locatie van de leidingbreuk tussen het Twentekanaal en De Berkel, medewerkers van Remondis en het Waterschap spoelen de persleiding. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Inspecteurs hebben kilometers rondom het getroffen gedeelte van de Berkel moeten onderzoeken op onnatuurlijk hoge waterstanden voordat ze zeker waren van de exacte locatie. Het hele weekend hebben de pompen van gemalen overuren gedraaid om het grondwater te laten zakken zodat graafmachines bij de leiding kunnen komen. 

Afgeschaald

De fabriek van FrieslandCampina in Lochem heeft de productie afgeschaald. Het resterende afvalwater wordt via een omleiding naar een bassin naast de Berkel geleid zodat de reparateurs ongestoord kunnen werken.         

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek