Philips Lighting in Winterswijk, personeel gaat in de pauze terug naar het werk.  Foto Jan Ruland van den Brink
Volledig scherm
Philips Lighting in Winterswijk, personeel gaat in de pauze terug naar het werk. Foto Jan Ruland van den Brink © de Gelderlander Achterhoek

Philips draait pitje in Winterswijk steeds lager

WINTERSWIJK - Philips, ooit één van de grootste werkgevers in Winterswijk, draait het pitje steeds lager. 95 van de 180 banen verdwijnen, werknemers vragen zich af hoelang de Winterswijkse vestiging nog open blijft.

Bij de poort van Philips in Winterswijk werd woensdag gezwegen. Het personeel was min of meer opgedragen de pers te mijden over de nieuwe ontslaggolf. Een enkeling doorbrak desondanks - anoniem - de stilte. ,,Het is triest en sneu, zo'n machtig mooi bedrijf", verklaarde een trouwe medewerker. ,,We hopen er met zijn allen toch een positieve wending aan te geven, maar op welke manier...?"

De teloorgang van Philips in Winterswijk. In 1965 was de oude textielfabriek De Meijerink in Winterswijk voor Philips dé uitgelezen plek om naast de fabriek in Oss ook verlichtingsarmaturen te produceren. Een bewuste keus en Philips groeide snel in Winterswijk. ,,Maximaal vijfhonderd werknemers, in die orde van grootte", reageerde bovengenoemde medewerker, die niet wist of zijn baan op de tocht staat, desgevraagd.

Klad

Het laatste decennium kwam de klad erin. De concurrentie van lage lonen-landen deed zich voelen, evenals de economische crisis. In november 2012 verdwenen er 68 van de 213 banen en die reorganisatie werd in 2015, toen de Winterswijkse vestiging vijftig jaar bestond, afgerond. Vestigingsdirecteur Erwin Klijn verklaarde destijds dat er werd ingezet op groei en dat die lijn in 2017 zou worden doorgetrokken. Ook zou Philips blijven investeren in mensen. 

Klijn is door de realiteit ingehaald. 95 van de 180 banen verdwijnen, want de kosten liggen hoger dan die van de concurrentie. Binnen anderhalf jaar moet de productie van standaardarmaturen volledig zijn overgeheveld naar de Philips-fabriek in het Hongaarse Tamasi. Winterswijk houdt alleen nog de productie van speciale led-lichtsystemen die op klantspecificaties worden gemaakt.

De Winterswijkse research-afdeling gaat om efficiencyredenen naar de Philips-vestiging in het Poolse Ketrzyn. In totaal verdwijnen er 81 volledige arbeidsplaatsen, waardoor 95 mensen hun baan verliezen.

,,Ik moet er ook uit", antwoordde een andere medewerker bij de poort desgevraagd. ,,Jammer dat het zo gaat. Dit hadden we niet zien aankomen. Ze gooien de hele boel op de schop."  

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek