Volledig scherm
Foto: ANP

Plan 'arbeiders naar Keulen' valt slecht

HENGELO - Het plan van burgemeester Henk Aalderink van Bronckhorst om werkloze bouwvakkers naar Keulen te sturen, is slecht gevallen. 'Onuitvoerbaar', valt te beluisteren aan zowel werkgevers- als werknemerszijde.

Aalderink baarde zondag in het programma GelderlandLive van Omroep Gelderland opzien door het plan te lanceren werkloze Achterhoekse bouwvakkers in bussen naar Keulen te brengen om daar op bouwplaatsen te werken. Aalderink zegt te hebben gehoord dat in de Duitse stad - zo'n twee uur rijden van Doetinchem - zeker duizend vacatures in de bouwsector openstaan.

Leo te Bogt van Bouwend Nederland reageert: "De regelgeving in Duitsland is heel anders dan in Nederland. Het lijkt me erg moeilijk om dit voor elkaar te krijgen. Een nogal simplistische oplossing voor een erg complex probleem." Ook aan vakbondszijde klinkt scepsis. Bob Heij van FNV Bouw: "Ik dacht dat we die tijd van tewerkstelling in Duitsland hadden gehad. Maar los daarvan: dit is typisch weer zo'n ballonnetje, goedkoop scoren. Want uitvoerbaar is het natuurlijk niet. Wil de burgemeester dwang toepassen? Veel succes, dan moet hij maar een uitzendbureau beginnen."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek