Volledig scherm
Foto: ANP

Plan 'arbeiders naar Keulen' valt slecht

HENGELO - Het plan van burgemeester Henk Aalderink van Bronckhorst om werkloze bouwvakkers naar Keulen te sturen, is slecht gevallen. 'Onuitvoerbaar', valt te beluisteren aan zowel werkgevers- als werknemerszijde.

Aalderink baarde zondag in het programma GelderlandLive van Omroep Gelderland opzien door het plan te lanceren werkloze Achterhoekse bouwvakkers in bussen naar Keulen te brengen om daar op bouwplaatsen te werken. Aalderink zegt te hebben gehoord dat in de Duitse stad - zo'n twee uur rijden van Doetinchem - zeker duizend vacatures in de bouwsector openstaan.

Leo te Bogt van Bouwend Nederland reageert: "De regelgeving in Duitsland is heel anders dan in Nederland. Het lijkt me erg moeilijk om dit voor elkaar te krijgen. Een nogal simplistische oplossing voor een erg complex probleem." Ook aan vakbondszijde klinkt scepsis. Bob Heij van FNV Bouw: "Ik dacht dat we die tijd van tewerkstelling in Duitsland hadden gehad. Maar los daarvan: dit is typisch weer zo'n ballonnetje, goedkoop scoren. Want uitvoerbaar is het natuurlijk niet. Wil de burgemeester dwang toepassen? Veel succes, dan moet hij maar een uitzendbureau beginnen."

  1. Stadse Fratsen: Buurjongen
    Column

    Stadse Fratsen: Buurjongen

    ,,Wordt-ie net zo goed als Ard en Keessie en gaat-ie later ook naar de Olympische Spelen?'' ,,Dat hopen we natuurlijk wel.'' De vraag wordt gesteld door een tante van mij, zittend aan onze tafel in de woonkamer. Het antwoord komt van de buurvrouw die iets verderop woont aan de weg tussen Baak en Steenderen en deze zondagmiddag ook op bezoek is. De buurvrouw staat in het gat van de deur en is op weg naar huis, maar blijft hangen nu er vragen worden gesteld over haar zoon. Ik - zo jong dat ik nog geen Olympische Spelen bewust heb meegemaakt - zit ook aan tafel en kijk van de tante naar mijn buurvrouw. Met open mond, want Ard en Keessie ken ik van de tv. De buurvrouw vertelt dat Cock, haar zoon, deze vrije zondagmiddag traint in Apeldoorn. Niet op een ijsbaan maar in een flatgebouw. Hij rent de trappen op en wandelt daarna weer kalmpjes naar beneden. Om maar net zulke schaatsspieren te krijgen als Ard en Keessie. Tien jaar later - in 1979, zo ontdekte ik deze week toen ik wat woorden combineerde op google - stap ik samen met een vriend op een zaterdagmorgen in de bus die vertrekt van een plek vlakbij het huis van Cock. De bus is gehuurd door de buurt. De chauffeur brengt ons van Steenderen naar Heerenveen waar het NK Schaatsen voor allrounders wordt gehouden. Cock rijdt rond op de onoverdekte baan van Thialf. We staan laag in een bocht en klappen hard in onze handen als hij voorbij komt. Hij eindigt na twee dagen schaatsen als zestiende. Zo goed als Ard en Keessie is onze buurjongen nooit geworden. Hij heeft de Olympische Spelen ook nimmer gehaald. Maar hij is, denk ik, wel de enige die ik ooit heb gekend die ervan heeft mogen dromen.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek