Prinses Beatrix opent Villa Mondriaan

WINTERSWIJK Het publiek kon vanaf zaterdag al terecht, maar het nieuwe museum Villa Mondriaan is sinds dinsdagmiddag ook echt open: prinses Beatrix kwam naar Winterswijk voor de officiële opening.

De openingshandeling bestond uit het wegtrekken van een groot stuk papier, waarna een door Piet Mondriaan geschilderd portret van een jongetje zichtbaar werd. "Ik ben blij en trots dat nu naar Winterswijk bent gekomen om de kroon op ons werk te zetten", vertelde directeur Wim van Krimpen kort nadat de prinses het museum was binnengekomen. "U bent altijd mijn koningin van de kunst geweest."

Prinses Beatrix arriveerde 's middags tegen half vier per helikopter in Winterswijk. Bij Villa Mondriaan werd ze ontvangen door burgemeester Thijs van Beem en commissaris der Koning Clemens Cornielje. De in het donkerrood geklede prinses kreeg in het museum een rondleiding onder leiding van Hans Janssen, hoofdconservator moderne kunst van het Gemeentemuseum in Den Haag. Het Winterswijkse museum leent vroege Mondriaans uit de Haagse collectie.

Aankomst en vertrek van de prinses werden op de Zonnebrink en Ratumsestraat bekeken door ruim duizend mensen. Die zagen niet meer dan een glimp van hun voormalige koningin. De ontvangst en de officiële opening zelf speelden zich in het museum af, onzichtbaar voor het publiek. Kort voor half vijf kwamen opnieuw twee helikopters aangevlogen, om vijf over half vijf vertrok de prinses in de donkere Volvo.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek