Volledig scherm
Het 'gat van Iliohan' aan de J.W. Hagemanstraat waar de Lidl-supermarkt moet verrijzen mét daarnaast een parkeerplaats. © Peter Zandee

Raad van State: nieuwe Lidl in Eibergen geen probleem

EIBERGEN/ DEN HAAG - Er mag naast de nieuwe Lidl in Eibergen gewoon een parkeerterrein worden aangelegd.

Bovendien kan de J.W. Hagemanstraat het extra verkeer van en naar de Duitse discountsupermarkt gemakkelijk aan. Dat zijn de twee belangrijkste conclusies die de Raad van State gisteren in een definitieve uitspraak heeft getrokken.

De Raad van State geeft daarmee een klap op de omgevingsvergunning voor de Lidl in het winkelhart van Eibergen. Die kan nu snel gebouwd worden op het al jaren braakliggende terrein aan de J.W. Hagemanstraat.

Het hoogste bestuursrechtscollege uit Den Haag veegt daarbij alle bezwaren van Jan Leussink, eigenaar en verhuurder van de nabijgelegen Plus supermarkt Koenders aan de Simmelinkstraat, van tafel.

Volgens Leussink bood het bestemmingsplan geen ruimte voor een parkeerterrein bij de Lidl. Hij stelde dat de smalle J.W. Hagemanstraat al het extra verkeer (1.600 dagelijkse autobewegingen) van en naar de supermarkt niet aankan.

Supermarkt

Volgens de Raad van State maakt het huidige bestemmingsplan voor het gebied in het Eibergse centrum de aanleg van een parkeerterrein voor een supermarkt mogelijk, ook al heeft het beoogde terrein zelf geen expliciete supermarktbestemming. Verder klopt het dat de Hagemanstraat een rustige erftoegangsweg is.

Ontsluitingsweg

Maar dit betekent echter niet dat er maximaal 500 auto's per dag doorheen mogen. Dat maximum geldt alleen voor erftoegangswegen waar hoofdzakelijk woningen aan liggen. En de Hagemanstraat, waar maximaal 30 kilometer per uur mag worden gereden, is vooral een ontsluitingsweg voor winkels en horeca in het dorpshart van Eibergen. In een dergelijke straat kunnen makkelijk 1.600 voertuigen per dag extra rijden, zo oordeelde de Raad in de definitieve uitspraak.

Braakliggend terrein

De oorspronkelijk Duitse discountsupermarkt mag zich van de gemeente Berkelland vestigen in het 'gat van Iliohan', een braakliggend terrein dat zich bevindt tussen de J.W. Hagemanstraat en de Burgemeester Wilhelmweg.

Die naam dankt de locatie aan het autobedrijf dat hier ooit was gevestigd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek