Volledig scherm
Het stadhuis van Doetinchem. © Jan Ruland van den Brink

Raadsleden D66 in Doetinchem willen nieuwe partij starten

DOETINCHEM - Opnieuw dreigt een afscheiding in de raad van de gemeente Doetinchem. Raadsleden Henri-George Moïze de Chateleux en Willem Traag willen D66 verlaten en een nieuwe partij oprichten. 

Moïze de Chateleux: ,,Woensdag wordt in een vergadering onder leiding van Willem Traag een besluit genomen. Het gaat niet alleen om twee raadsleden maar om een fors aantal partijleden dat zich wil afscheiden. De leden hebben dit in gang gezet.’’

Daarmee zou D66, dat in 2014 met drie zetels in de raad kwam, uit de Doetinchemse gemeenteraad verdwijnen. Eerder verliet Ellenus Venema in september 2015 de partij en richtte een eenmansfractie op.

Lijstrekkerschap

De nieuwe afscheiding lijkt te maken te hebben met de stemming voor het lijsttrekkerschap binnen de partij in mei. De meerderheid verkoos Jorik Huizinga als lijsttrekker voor de verkiezingen in maart boven Moïze de Chateleux, sinds 2006 D66-leider in Doetinchem.

Volgens Moïze de Chateleux heeft het besluit van de leden niets te maken met de mogelijke afscheiding: ,,Iedereen weet dat ik najaar 2018 naar Polen verhuis. Ik wilde hoogstens als fractieleider de eerste periode de partij mijn diensten aanbieden. De reden die mogelijk tot afscheiding leidt, is dat Traag en ik ons beknot voelen door het bestuur. We krijgen amper vrijheid om zelfstandig zaken te beslissen als raadsleden.’’

Huizinga zegt teleurgesteld te zijn over de mogelijke afscheiding. Hij wil er nu niet op ingaan, net zomin als Ted van Vilsteren, D66-bestuursvoorzitter in Doetinchem. ,,De kwestie over een mogelijke afscheiding is aan de orde gekomen tijdens het coalitieoverleg (het overleg tussen de partijen die de coalitie vormen, HH)’’, zegt Van Vilsteren. ,,Dat was voor mij aanleiding om opheldering te vragen bij de twee raadsleden. Ik heb nog geen antwoord gehad.’’

Wethouder

Als de afscheiding direct wordt doorgevoerd, heeft dat consequenties voor de coalitie. Nu heeft de coalitie (CDA, VVD, D66, GroenLinks en SGP-ChristenUnie) 17 van de 31 zetels. Straks zouden dat er nog 15 zijn, waardoor er geen meerderheid meer is. D66-wethouder Kees Telder zou volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aan mogen blijven, al zit D66 niet in de raad.

Behalve Venema scheidde zich deze raadsperiode ook Johan Veltkamp (voorheen PvdA) af. Daarnaast stapte Henk Mourik over van Gemeentebelangen naar de VVD.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek