Volledig scherm
De opgeblazen pinautomaat in Terborg wordt nu afgesloten na de tweede plofkraak binnen enkele maanden. © Jan van den Brink

Rabobank schroeft beveiliging automaten verder op na nieuwe plofkraak Terborg

TERBORG - De Rabobank denkt dat de maatregelen die genomen zijn tegen plofkraken op geldautomaten onvoldoende zijn. Een nieuwe plofkraak, dit keer in Terborg in de nacht van woensdag op donderdag, zet de bank ertoe aan extra maatregelen te nemen.

Wat die precies inhouden, is nog onduidelijk. De bank hoopt hier volgende week meer duidelijkheid over te kunnen geven, meldt directeur Pascal Wolf van de Rabobank Graafschap. ,,We zijn ons nog aan het beraden."

Bewakers

De Rabobank zet al in heel het land op verschillende plekken bewakers in bij pinautomaten bij appartementencomplexen. Reden is dat criminelen daar door het gebruik van vaak zware explosieven grote schade kunnen aanrichten aan woningen. Ook op rustige plekken in kleine dorpen staan bewakers. De automaat in Terborg werd niet bewaakt. Of deze wel op een andere manier beveiligd was tegen plofkraken, wil de Rabobank niet zeggen.

Bende?

De plofkraak in Terborg was al minimaal de achtste in de afgelopen negen maanden. De kraken hadden wisselend succes. Of er een bende actief is die zich specifiek op de Achterhoek richt, kan de politie nog niet zeggen. ,,Op landelijk niveau kijken we of we verbanden zien tussen de plofkraken’’, zegt politiewoordvoerder Paul Koetsier. ,,Over de Achterhoek kunnen we nog geen harde uitspraken doen. We kunnen pas iets zeggen als we de daders hebben.’’

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek