Henkjan Kok.
Volledig scherm
Henkjan Kok. © theo kock

Rapport voorspelt tekort aan personeel in Achterhoek

DOETINCHEM - Om te voorkomen dat bedrijven in de toekomst geen vacatures kunnen vervullen en noodgedwongen de Achterhoek verlaten, moet nu worden ingezet op maatregelen.

Prognoses laten zien hoe urgent de situatie is: in 2030 zal de beroepsbevolking in de acht Achterhoekse gemeenten met 8 procent zijn gedaald, ongeveer 19.000 mensen.

Het cijfer staat in het gisteren gepresenteerde rapport 'Transitieatlas beroepsonderwijs Achterhoek'. Het rapport is opgesteld door Henkjan Kok in opdracht van het Platform Onderwijs en Arbeidsmarkt Achterhoek en Achterhoek VO (het voortgezet onderwijs in deze regio). Kok lichtte eerder de gevolgen door van de bevolkingskrimp voor het basisonderwijs. Die leerlingendaling leidde de afgelopen jaren tot de sluiting van een groot aantal kleine scholen in de regio.

Nu is onderzocht wat de gevolgen van krimp zijn voor het voortgezet onderwijs en aansluitend de arbeidsmarkt in de Achterhoek. Daaruit blijkt dat de uitstroom - het aantal mensen dat met pensioen gaat - door de vergrijzing veel groter is dan het aantal mensen dat van de scholen aan het werk gaat, de komende jaren. In 2015 telde de potentiële beroepsbevolking in de acht gemeenten 223.000 mensen, 66,3 procent van hen werkt. Verwacht wordt dat dat aantal in 2025 is afgenomen met 9.000 mensen en in 2030 zelfs met 19.000 mensen.

Doemscenario

,,Als we niets doen, zal dat betekenen dat bedrijven geen vacatures meer kunnen invullen en dus mogelijk vertrekken naar een regio waar die werknemers wel te vinden zijn'', zegt Kok. ,,Dat is een doemscenario.''

In dit onderzoek is gesproken met twintig sleutelfiguren in het Achterhoekse bedrijfsleven. Kok reikt een aantal mogelijkheden aan om het dreigende tekort af te wenden. Zo blijkt uit onderzoek dat er 39.000 mensen zijn die wonen in de Achterhoek maar erbuiten werken. Tegelijkertijd werken er 9.800 mensen in de Achterhoek die wonen buiten de regio.

,,Het is een uitdaging om de mensen die buiten de Achterhoek werken in de eigen regio aan de slag te krijgen'', zegt Kok. ,,Vaak gaat dat nu om mensen met kennis en vaardigheden die nu niet in de Achterhoek worden gevraagd. Of jongeren die na hun studie wel terug willen naar de Achterhoek, maar geen passend werk kunnen vinden. Daarnaast moeten bedrijven volop inzetten op innovatie wat weer werkgelegenheid biedt aan jongeren die terug willen naar de Achterhoek.''

Robotisering

Innovatie is door bijvoorbeeld robotisering ook een oplossing om minder handen nodig te hebben, volgens Kok: ,,In de bouw, waar nog veel traditioneel wordt gewerkt, wordt in 2025 een tekort van 2.000 mensen verwacht. Maar als het stapelen van stenen op locatie wordt vervangen door bouwen van complete units in fabrieken, kunnen er minder handen nodig zijn.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek