Volledig scherm
Medewerkers GGNet slaan de noodklok over de regelgekte binnen de geestelijke gezondheidszorg. © DG

'Regelgekte zet werk GGNet onder druk'

WINTERSWIJK - Het werk van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) in de Achterhoek staat onder druk. Dat is volgens zorginstelling GGNet met name te danken aan de 'groeiende regelgekte' vanuit het ministerie en zorgverzekeraars.

GGNet kampt in de Achterhoek met wachttijden voor het verlenen van psychische zorg. De wachttijden variëren van enkele weken tot soms verschillende maanden. ,,Ons werk komt door de doorgeschoten controlezucht vanuit het ministerie en zorgverzekeringen steeds meer onder druk te staan", vertelt psychiatrisch verpleegkundige Doriene Reinders. Ze werkt op de GGNet-afdeling in het SKB in Winterswijk. 

Rompslomp

Volgens Reinders en manager zorglogistiek Reint Scholten van GGNet in Winterswijk zijn die wachtlijsten deels te danken aan die 'regelgekte'. ,,We hebben het aantal regeltjes en controlemomenten in enkele jaren fors zien toenemen.  Mijn werk bestaat inmiddels uit 25 procent administratieve rompslomp. Mijn collega's zitten al op 35 procent. Die tijd stopten we eerder in het helpen van mensen. Dat is alarmerend."

Kwaliteit

Controle is prima, vindt manager zorglogistiek Reint Scholten van GGNet in Winterswijk. ,,Maar dan wel op kwaliteit en niet op kwantiteit. Het gaat steeds meer om de vinkjes op formulieren. Je moet alles wat je doet minutieus vastleggen in ingewikkelde computersystemen. Die worden vervolgens gecontroleerd door mensen zonder ervaring in de zorg." 

Maar zo verkeerd is de controle op de GGZ toch niet? Reinders schudt haar hoofd. ,,Maar controleer dan op kwaliteit, door mensen met verstand van kwaliteit. Nu regeert de angst bij de hulpverleners. Want als ze de lijstjes niet goed invullen, krijgt de zorginstelling straf met een financiële korting. Echt, daar wordt niemand beter van."

Liever heeft Reinders dat er een beetje vertrouwen is in de professionaliteit van de hulpverleners. ,,Die controleren elkaar en houden elkaar scherp."

Landelijk

Het is een landelijk probleem, waar de GGZ-organisaties in Nederland vorige maand een handtekeningenactie voor zijn begonnen. Inmiddels hebben 160.000 mensen een handtekening tegen 'regelgekte' gezet op de website http://www.regelgekte.nl

De zorgverzekeraars en de minister van Volksgezondheid hebben naar aanleiding van de actie van de ggz-instellingen aangegeven te willen werken aan een vermindering van 'onnodige bureaucratie'. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Stadse Fratsen: Schaaktafel
    PREMIUM
    Column

    Stadse Fratsen: Schaakta­fel

    Ze hebben ons laatst twee schaaktafels geschonken. Een ervan staat in de binnenstad bij de fontein. Ik was er nog niet geweest en om er wat gevoel bij te krijgen ben ik er net naar toe gefietst. Er werd niet geschaakt. Maar dat had ik ook niet verwacht. Wel zat een paar meter verderop een man op een stenen muurtje. Voorovergebogen ondersteunde hij zijn hoofd met zijn handen. Een houding die wij schakers goed kennen. Toen ik hem voorbij fietste en halt hield bij de schaaktafel, stond hij op. Misschien stoorde ik hem in zijn gedachten. Ik kwam eens op een plein bij een metrostation in Boedapest waar tafel aan tafel werd geschaakt. Gewoon in de buitenlucht en voor geld. Later was ik eens in een stad in Oekraïne en liep op een zondagmiddag nietsvermoedend het park in tegenover het hotel. Binnen drie minuten was ik verwikkeld in een spannende partij. In het park werd bank na bank geschaakt. Zelf heb ik ook een schaaktafel. Jaren geleden gekocht in een antiekzaak die veel van zijn handel uit het voormalige Oost-Europa haalde. Ik heb er nooit een partij op gespeeld. Hoeft ook niet. Een schaaktafel kan ook worden gebruikt om drankjes op te zetten. Of als onderzetter voor een bloemstuk. Ik zie dat de schaaktafel bij de fontein pas een kleine - maar niet heel grondige - schoonmaakbeurt heeft ondergaan. Waarschijnlijk een reiniging door een speelster van onze club die om de hoek van de tafel woont. Ze berichtte erover op Facebook. Eerst vertelde ze over mensen die de tafel hadden gebruikt om een patatje te eten. En afgelopen weekeinde is er een baby op verschoond. In beide gevallen begreep ik dat niet alles was opgeruimd. De niet heel grondige schoonmaakbeurt verraadt ergernis.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek