Volledig scherm
Een sgraffito wordt in 2010 behouden voor de sloop. © Jan Ruland van den Brink

Sgraffito's ook mogelijk naar plek buiten Doetinchem

DOETINCHEM - Het is niet uitgesloten dat de sgraffito's, die van 1963 tot 2011 in de kantine van 't Brewinc hebben gezeten, uiteindelijk een definitieve bestemming krijgen buiten Doetinchem. 

Dat zegt Norman Vervat van erfgoedvereniging Heemschut. ,,In eerste instantie zoeken we een bestemming in Doetinchem'', zegt Vervat. ,,Maar als dat niet lukt, kijken we buiten de gemeentegrenzen.''

Hoe lang er binnen Doetinchem naar herbestemming wordt gezocht, kan Vervat niet zeggen. ,,Als na zes maanden duidelijk wordt dat er drie maanden later plannen zijn voor een schoolgebouw waarin de kunst zou worden opgenomen, wachten we daar op'', zegt Vervat. ,,We denken binnen één of twee jaar de sgraffito's te hebben herbestemd. Zeker als we ook buiten Doetinchem gaan kijken.''

Cement

In elk geval is zeker dat drie van de vier sgraffito's gered zijn van vernietiging. De kunstwerken, in cement gestreken circusvoorstellingen daterend uit 1963, staan op dit moment in een loods van de Dinxperlose ondernemer Marcel Harmsen. Die redde de kunstwerken in 2010 van de ondergang, toen de kantine van 't Brewinc werd gesloopt. Harmsen liet de kunst eruit halen en opslaan met als doel er een nieuwe bestemming voor te vinden.

Dat laatste lukte niet. Aangezien Harmsen met zijn familie in november emigreert naar het Afrikaanse Namibië, wil hij dat anderen opstaan om de sgraffito's over te nemen. Het bestuur van Heemschut heeft vorige week vrijdag besloten voor drie jaar eigenaar te worden van de kunst. De sgraffito's worden nu opgeslagen in een loods van de gemeente Doetinchem. De gemeente was bereid tot opslag maar dan moest er wel een partij opstaan die eigenaar van de kunst werd. Met Heemschut is dat nu geregeld.

Tonnen

,,We zijn nu nog met de gemeente in onderhandeling over de transportkosten van de kunst van de loods van Harmsen naar het nieuwe onderkomen'', zegt Vervat. De kunstwerken zijn eensteens dik en wegen bij elkaar tonnen. De loods van Harmsen moet voor 6 oktober leeg worden opgeleverd. ,,Dat gaat nu lukken'', zegt Vervat.

Aanvankelijk waren er vier sgraffito's opgeslagen door Harmsen. ,,Eén sgraffito is beschadigd, zodat we daar verder van afzien'', zegt Vervat. De drie sgraffito's die over zijn, beelden voorstellingen uit van acrobaten, clowns en een circus. De sgraffito's zijn gemaakt door de Arnhemse kunstenaar Hans Uko Gorter en worden gezien als wederopbouwkunst. 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek