Slingeland Ziekenhuis wil opleiding tot tropenarts behouden
DOETINCHEM – De vakgroep chirurgie van het Slingeland Ziekenhuis wil de opleidingsplaatsen voor tropenartsen niet opgeven nu de minister van Volksgezondheid niet van plan lijkt de financiering op zich te nemen.
Het lijkt een vreemde combinatie: tropenartsen in de Achterhoek. Maar het Doetinchemse ziekenhuis kent een lange geschiedenis met tropenartsen. Al jaren worden in het Slingeland artsen opgeleid, die over de hele wereld actief zijn als onder andere chirurgen, opleiders en directeuren.
Tot vijf jaar geleden droegen de ziekenhuizen de kosten van de opleiding van tropenarts. In 2012 kreeg de opleiding een officiële erkenning van artsenfederatie KNMG, waardoor ook eisen aan de kwaliteit geborgd waren.
De ziekenhuizen vroegen aan de landelijke overheid om de opleiding ook te bekostigen. Voor andere medische specialisaties ontvangen de ziekenhuizen ook tot 140.000 euro per opleidingsplaats.
Jaarlijks worden in Nederland dertig tropenartsen klaargestoomd, waarvan vier in het Slingeland. ,,Het zou ontzettend jammer zijn als we daarmee moeten stoppen vanwege het geld", stelt chirurg Erik Staal.
Mitchell Windsma is twee maanden geleden in Doetinchem begonnen met de opleiding tot tropenarts. ,,Het liefst wil ik bij Artsen zonder Grenzen aan de slag om ervaring op te doen om later ergens in Afrika vast in een ziekenhuis aan de slag te gaan. Niet alleen voor chirurgische ingrepen, maar vooral ook om de hele ziekenhuiszorg op een hoger niveau te krijgen."
Windsma is blij dat hij deze kans krijgt om in Doetinchem de opleiding te volgen. ,,Het Slingeland heeft een hele goede naam opgebouwd. Het zou echt heel erg zijn als de tropenopleiding hier komt te vervallen."
Zo ver zal het volgens Staal niet komen. ,,Onze vakgroep van chirurgen in Doetinchem vindt deze opleiding te belangrijk."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Menzis en Slingeland zijn er (nog altijd) niet uit; ‘maar we blijven optimistisch’
Zorgverzekeraar Menzis en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem hebben nog altijd geen contract kunnen afsluiten voor dit jaar. Wel hebben beide partijen uitgesproken dat ze er uiterlijk half februari uit willen zijn. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUMcolumn
Kom maar op met nieuwkomers en al die huizen
Het lijkt een duizelingwekkend aantal. De Achterhoek wil tot 2030 liefst 8390 nieuwe huizen bouwen. In maart moeten daarover afspraken met woningbouwminister Hugo de Jonge worden getekend. Uiteraard houden we daarbij onze handjes op, want dat kunnen we niet allemaal zelf betalen. -
PREMIUM
Afvalinzamelaar uit regio verwacht grote financiële gevolgen door stijgende prijzen: ‘Onheil van buiten’
Afvalinzamelaar Circulus verwacht grote financiële gevolgen van de gestegen energie- en brandstofprijzen. De directie van het bedrijf heeft de negen aandeelhoudende gemeenten uit Oost-Nederland geïnformeerd over, zoals het bedrijf zelf zegt, ‘het van buiten komende onheil’. Gemeenten moeten daardoor dit jaar extra geld overmaken, in totaal 1,7 miljoen euro.
-
PREMIUM
Zijn gemeente ontsnapte aan cyber-gijzeling, nu wil deze burgemeester zélf expert worden: ‘Ik ken het gevaar’
Zijn eigen gemeente werd aangevallen door hackers. Het scheelde weinig of er was sprake van een digitale ramp. Nu zet burgemeester Sebastiaan van 't Erve alles op alles om zélf expert te worden op het gebied van cybercriminaliteit. ,,Het gevaar schuilt altijd om de hoek.” -
-
-
PREMIUM
Met AutoMaatje vanuit Winterswijk zelfs naar vliegveld Düsseldorf: ‘Maar een rondje Winterswijk kan ook’
WINTERSWIJK - In vier jaar tijd staan er al 10.000 ritten op de teller van het Winterswijkse project AutoMaatje. Het vervoer door vrijwilligers is zo’n groot succes, dat ook Oost Gelre de dienst krijgt. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
In samenwerking met indebuurt Doetinchem
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerOpa
UmbertoRossellini
Albert Jan Have