Slingeland Ziekenhuis wil opleiding tot tropenarts behouden
DOETINCHEM – De vakgroep chirurgie van het Slingeland Ziekenhuis wil de opleidingsplaatsen voor tropenartsen niet opgeven nu de minister van Volksgezondheid niet van plan lijkt de financiering op zich te nemen.
Delen per e-mail
Het lijkt een vreemde combinatie: tropenartsen in de Achterhoek. Maar het Doetinchemse ziekenhuis kent een lange geschiedenis met tropenartsen. Al jaren worden in het Slingeland artsen opgeleid, die over de hele wereld actief zijn als onder andere chirurgen, opleiders en directeuren.
Tot vijf jaar geleden droegen de ziekenhuizen de kosten van de opleiding van tropenarts. In 2012 kreeg de opleiding een officiële erkenning van artsenfederatie KNMG, waardoor ook eisen aan de kwaliteit geborgd waren.
De ziekenhuizen vroegen aan de landelijke overheid om de opleiding ook te bekostigen. Voor andere medische specialisaties ontvangen de ziekenhuizen ook tot 140.000 euro per opleidingsplaats.
Jaarlijks worden in Nederland dertig tropenartsen klaargestoomd, waarvan vier in het Slingeland. ,,Het zou ontzettend jammer zijn als we daarmee moeten stoppen vanwege het geld", stelt chirurg Erik Staal.
Mitchell Windsma is twee maanden geleden in Doetinchem begonnen met de opleiding tot tropenarts. ,,Het liefst wil ik bij Artsen zonder Grenzen aan de slag om ervaring op te doen om later ergens in Afrika vast in een ziekenhuis aan de slag te gaan. Niet alleen voor chirurgische ingrepen, maar vooral ook om de hele ziekenhuiszorg op een hoger niveau te krijgen."
Windsma is blij dat hij deze kans krijgt om in Doetinchem de opleiding te volgen. ,,Het Slingeland heeft een hele goede naam opgebouwd. Het zou echt heel erg zijn als de tropenopleiding hier komt te vervallen."
Zo ver zal het volgens Staal niet komen. ,,Onze vakgroep van chirurgen in Doetinchem vindt deze opleiding te belangrijk."
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
video Zaal vol dancing queens tijdens ABBA-event in Doetinchem
-
Genet (16) van het Metzo College met wildcard naar debatfinale ‘Op weg naar Het Lagerhuis’
DOETINCHEM - Genet te Slaa (16), leerlinge van het Metzo College in Doetinchem, kreeg tijdens de Gelderse voorronde een wildcard voor de landelijke finale van de debatwedstrijd Op weg naar Het Lagerhuis van BNN/VARA. -
PREMIUM
Aalten verliest btw-geschil, maar houdt geld over
AALTEN - De twee schoolgebouwen staan er al bijna vijftien jaar, maar pas nu kan Aalten definitief de financiële balans opmaken. Het meningsverschil over de afdracht van btw met de Belastingdienst is afgesloten: de gemeente moet 1,8 miljoen euro betalen. Omdat er al bijna vier miljoen euro opzij was gelegd, resteert er een bedrag van twee miljoen, dat aan andere gemeentelijke zaken kan worden uitgegeven. -
Museum Villa Mondriaan en Gerrit Komrij College in de prijzen bij Nationale Onderwijsprijs
WINTERSWIJK/ ARNHEM - Museum Villa Mondriaan en het Gerrit Komrij College hebben de tweede prijs gewonnen tijdens de uitreiking van de Gelderse Onderwijsprijs. -
PREMIUM
Dubbelinterview Onstein en Linders stoppen na 40 jaar met lesgeven: ‘Heel Gaanderen is trots op onze school’
-
PREMIUM
Kasteel Huis Bergh wil naar 50.000 bezoekers
's-HEERENBERG - Eén van de mooiste en grootste middeleeuwse kastelen van heel Nederland moet ook bekend zijn in heel Nederland. Dat is het streven van directeur Marijke Brouwer van kasteel Huis Bergh die het bezoekersaantal wil opkrikken van 30.000 naar 50.000 per jaar -
Gerrits Weerproat: Het is lente!
-
update Twee huizen ontruimd na mogelijk gaslek in Dinxperlo
In samenwerking met indebuurt Doetinchem