Chirurg Erik Staal (rechts) en tropenarts-in-opleiding Mitchell Windsma hopen dat het ministerie de kosten van de tropenopleiding in het Slingeland op zich gaat nemen. Foto: Theo Kock
Volledig scherm
Chirurg Erik Staal (rechts) en tropenarts-in-opleiding Mitchell Windsma hopen dat het ministerie de kosten van de tropenopleiding in het Slingeland op zich gaat nemen. Foto: Theo Kock © DE GELDERLANDER

Slingeland Ziekenhuis wil opleiding tot tropenarts behouden

DOETINCHEM – De vakgroep chirurgie van het Slingeland Ziekenhuis wil de opleidingsplaatsen voor tropenartsen niet opgeven nu de minister van Volksgezondheid niet van plan lijkt de financiering op zich te nemen.

Het lijkt een vreemde combinatie: tropenartsen in de Achterhoek. Maar het Doetinchemse ziekenhuis kent een lange geschiedenis met tropenartsen. Al jaren worden in het Slingeland artsen opgeleid, die over de hele wereld actief zijn als onder andere chirurgen, opleiders en directeuren. 

Tot vijf jaar geleden droegen de ziekenhuizen de kosten van de opleiding van tropenarts. In 2012 kreeg de opleiding een officiële erkenning van artsenfederatie KNMG, waardoor ook eisen aan de kwaliteit geborgd waren. 

De ziekenhuizen vroegen aan de landelijke overheid om de opleiding ook te bekostigen. Voor andere medische specialisaties ontvangen de ziekenhuizen ook tot 140.000 euro per opleidingsplaats.

Jaarlijks worden in Nederland dertig tropenartsen klaargestoomd, waarvan vier in het Slingeland. ,,Het zou ontzettend jammer zijn als we daarmee moeten stoppen vanwege het geld", stelt chirurg Erik Staal. 

Mitchell Windsma is twee maanden geleden in Doetinchem begonnen met de opleiding tot tropenarts. ,,Het liefst wil ik bij Artsen zonder Grenzen aan de slag om ervaring op te doen om later ergens in Afrika vast in een ziekenhuis aan de slag te gaan. Niet alleen voor chirurgische ingrepen, maar vooral ook om de hele ziekenhuiszorg op een hoger niveau te krijgen."

Windsma is blij dat hij deze kans krijgt om in Doetinchem de opleiding te volgen. ,,Het Slingeland heeft een hele goede naam opgebouwd. Het zou echt heel erg zijn als de tropenopleiding hier komt te vervallen."

Zo ver zal het volgens Staal niet komen. ,,Onze vakgroep van chirurgen in Doetinchem vindt deze opleiding te belangrijk."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek