Volledig scherm
Een gepantserde graafmachine aan het werk met de met asbest en munitieresten vervuilde grond onder de speeltuin in Dinxperlo. © DE GELDERLANDER

Speuren naar explosieven en asbest in speeltuin

DINXPERLO - De asbestspeeltuin aan de Bijvank in Dinxperlo wordt deze dagen opgeruimd. Een pittige klus, want de medewerkers moeten ook uitkijken voor mogelijke explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Kinderen uit de buurt kunnen al bijna een jaar niet terecht op de speeltuin in het Dinxperlose woonwijkje. Sinds de vondst van asbest begin april, staan er hekken om het terrein. Het schoonmaken van de grond is een ingewikkelde klus, ook omdat is gebleken dat er mogelijk explosieven in de grond zitten.

Platgebombardeerd

,,Op deze plek stond vroeger een fabriekspand van Bribus. Deze is platgebombardeerd in de laatste dagen van de oorlog met alle gevolgen van dien", vertelt wethouder Gerard Nijland (CDA). Hij wijst iets verderop naar de Nieuwstraat. ,,Daar liep vroeger een spoorlijn. Ook die was populair als doelwit voor bombardementen." 

Een kaart wordt tevoorschijn gehaald, waarop in kleuren te zien is wat er allemaal in de grond onder de speeltuin zou kunnen liggen. Het is een veelkleurige kaart van de speeltuin vol blauw, rood en groen. ,,Deze kaart leert ons dat de rommel zo versnipperd ligt, dat er geen duidelijke bron van vervuiling is. Daarom moeten we overal voorzichtig zijn", stelt Nijland. 

Zeer waarschijnlijk zijn na de oorlog de achtergebleven kraters volgestouwd met puin. Dat zou ook de aanwezigheid van asbest verklaren in de grond onder de speeltuin.

Metaaldetector

Deze week is begonnen met de opruimactie. Geen eenvoudige opgave. Speciaal getrainde medewerkers controleren met metaaldetectoren de grond tot 25 centimeter diepte. Als niets gevonden wordt, gaat een gepantserde graafmachine aan het werk om de grond tot 25 centimeter af te graven. Dit proces herhaalt zich tot op een diepte van 80 centimeter. De vervuilde grond wordt afgevoerd met dichte vrachtwagens.

Tot nu toe zijn er geen explosieven gevonden. Wel zijn enkele bomresten gevonden en liggen her en der stukjes asbest.

Omwonenden

Het blijft hier niet bij. Ook de tuinen van de omliggende woningen komen nog aan de beurt. ,,De provincie heeft opdracht gegeven voor een groter onderzoek", legt wethouder Nijland uit. ,,Er is ook in de voor- en achtertuinen van de omwonenden gekeken. Nu blijkt dat daar ook grond uitgegraven moet worden, gelukkig op kosten van de provincie. Die klus wordt waarschijnlijk in het najaar uitgevoerd."

Volledig scherm
Met een metaaldetector wordt de grond onderzocht in Dinxperlo. Vervolgens wordt de grond afgegraven. Foto: Theo Kock © DE GELDERLANDER
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek