Volledig scherm
© dg

Staatsbosbeheer betreurt verwarring bomenkap

RUURLO - Staatsbosbeheer gaf vorige week toe dat er te veel bomen in de bossen van Ruurlo zijn gekapt. Nu blijkt dit een vergissing. Wat is er aan de hand?

De bomenkwestie die nogal veel stof deed opwaaien, begon vorig jaar oktober toen het aantal mensen dat zich zorgen maakte over de kap in de Ruurlose bossen bleef groeien. De Bomenstichting Achterhoek (BSA) werd gebeld door woedende burgers en toeristen en besloot opheldering te vragen bij Staatsbosbeheer. ,,Maar we vonden geen gehoor. Het duurde erg lang voor onze vragen werden beantwoord’’, zegt Marjan Houpt, secretaris van de Bomenstichting.

Pas vorige week, toen er een gesprek was tussen beide organisaties over de essentaksterfte, kwam ook even de bomenkap in Ruurlo aan de orde. ,,Nu pas werd tot onze verbijstering toegegeven dat in de Boswachterij Ruurlo per vergissing inderdaad veel grotere percelen gekapt zijn dan de eerder in oktober toegezegde percelen van 0,5 tot 1 hectare’’, zegt Houpt.

En nu, krap een week later, stelt een andere woordvoerder van Staatsbosbeheer, Gerard van Breemen, dat zijn collega per abuis dit als vergissing aanmerkte. Want de vergissing bleek bij nader inzien geen vergissing. 

Heeft Staatsbosbeheer zijn zaakjes niet op orde? Van Breemen: ,,Ik betreur de verwarring die is ontstaan. En we vinden het jammer dat de communicatie zo gelopen is. Er was ook veel druk vanuit de Bomenstichting en wij waren niet altijd in staat vanwege de personeelsbezetting om direct te reageren of om een perceel na te meten. Nu is dat wel gedaan. En uit die meting blijkt feitelijk dat het om niet meer gaat dat de maximale afgesproken hectare.’’

De bewuste kapplek is bij de Veldhuttenweg nabij Ruurlo. Ook op andere plekken waar wordt gekapt om het bos te verjongen wordt per keer maximaal een perceel van een hectare onder handen genomen. ,,Juist om grootschalige kaalslag te voorkomen’’, zegt Van Breemen.

Marjan Houpt van de Bomenstichting Achterhoek stelt dat het nauwelijks te geloven is dat het om slechts een hectare gaat. Volgens Van Breemen lijkt de plek mogelijk groter omdat de kapplek in een gebied ligt waar ook nog individuele grotere bomen zijn gekapt. ,,In dat omringende gebied is gekapt om de jonge boompjes die er al groeien meer licht te geven'', zegt Van Breemen. 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek