Volledig scherm
PREMIUM

Stadse Fratsen: Lezing

columnLichte verwarring overvalt mij als ik de volle aula van 't Brewinc binnenloop en '1940' hoor. Het zal om een flashback gaan, denk ik. Tot ik begrijp dat Theo Rougoor, degene die de lezing geeft over de bombardementen die Doetinchem maart 1945 troffen, écht pas is gevorderd tot 1940. 

Volledig scherm
© Joost Hoving


Niemand kijkt om als de deur achter mij sluit. Alle stoelen zijn bezet. Er zitten wat mannen in een trapgat. Alle aandacht is gericht op de vroegere geschiedenisleraar die, bijgelicht door een lamp, vanaf het podium zijn verhaal houdt. Als hij niet spreekt is het muisstil.
Ik kom van een andere bijeenkomst. Die liep uit, zodat ik veel te laat ben. Ook ik heb gehoord dat de lezingen van Rougoor berucht zijn om hun lengte. Maar hij is al anderhalf uur bezig. Het zal zo afgelopen zijn, dus blijf ik achterin staan.
Mijn vriendin, die er verstand van heeft, zegt dat een lezing maximaal drie kwartier mag duren. Maar Rougoor kuiert 1941 in en laat later op z'n gemak een film van een paar minuten zien over D-Day. Achteraf hoor ik dat de lezing begon in 1927. Hij moet me nog maar eens uitleggen wat het verband is tussen 1927 en maart 1945. 
Ik heb net mijn gewicht weer verplaatst naar mijn andere been als Rougoor - 2 uur en 40 minuten nadat hij is begonnen - toch nog plotseling eindigt. Met een bezoek van koningin Wilhelmina aan de verwoeste stad. Ze vraagt tussen het puin aan een wethouder of Doetinchem nog wat nodig heeft. ,,Nee majesteit'', zegt de wethouder. ,,Doetinchem redt zichzelf.''
Einde lezing. Er wordt geklapt - niet te lang - en ieder gaat zijns weegs. Volgend jaar zijn ze er allemaal weer voor de ongetwijfeld nóg langere lezing van Theo Rougoor. Ik ga voor een zitplaats.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek