Volledig scherm
© Sebastian de Meijer

Stadse Fratsen: Visum

ColumnIk heb er deze zomer rekening mee gehouden dat ik dit najaar niet een paar weken vrijaf hoefde te nemen. Want ik moest nog zien of de zoon van mijn vriendin, net als de twee voorgaande jaren, zou afreizen naar een ver land voor een stageplek en wij hem halverwege een bezoek zouden brengen. Dus nam ik in de zomer volop vakantie.

Quote

Ik moet als een razende kijken of ik nog vrije dagen heb


Vermoedelijk geeft bovenstaande het verschil tussen ons aan: mijn licht pessimistische karakter tegenover zijn grenzeloos optimisme. Heb ik me bij neergelegd. We zijn nu eenmaal niet genetisch verwant.


Maar zelfs zijn moeder - die toch wel wat in zijn karakter herkent - verbaasde zich drie weken geleden toen hij zonder zicht op welke reisdatum dan ook een event aanmaakte op Facebook. 'Zoals de afgelopen twee jaar geef ik ook nu weer een afscheidsparty', meldde hij zorgeloos aan zijn vrienden, vriendinnen en ons. En toen we niet direct reageerden of we van de partij zouden zijn kregen we nog een aanmaning ook. Dat zal wel een ingeving van Facebook zijn, maar hij was er ook toe in staat geweest.

Op dat moment stond het land van bestemming (Suriname) vast en zijn afstudeerstage (iets met wijn) ook. Maar een visum was in geen velden of wegen te bekennen. Sterker, het was laat aangevraagd. Kon nog maanden duren.|
Zijn vrienden en vriendinnen maakte dat vorig weekeinde niet uit bij het afscheid. 

Volledig scherm
© Joost Hoving

Een feestje is een feestje. Op mijn voorzichtige mededeling dat er nog geen visum was, haalden ze de schouders op zoals hij dat ook kan.
Eergisteren kreeg ik een appje van mijn vriendin: 'Visum ligt klaar, volgende week vrijdag vertrekt hij'. Toch nog onverwacht. Ik moet dadelijk als een razende kijken of ik nog genoeg vrije dagen heb.

Eerdere columns van Henny

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek