Volledig scherm
Joost van Oostrum legde als burgemeester de raad de mogelijkheden uit om te besluiten tot hertelling van de stemmen. © Peter Zandee

Stemmen worden opnieuw geteld in Berkelland

BORCULO - De stemmen in Berkelland worden opnieuw geteld. Dat heeft de gemeenteraad van Berkelland maandagavond besloten op een extra raadsvergadering over de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag.

Het voorstel voor hertelling kwam van D66-lijsttrekker Han Boer, die het verschil van vijf stemmen waarmee zijn partij een restzetel misliep, te klein vond om niet nauwkeuriger naar de stemmen te kijken. 

'Opmerkelijke afwijking'

Ook een 'opmerkelijke afwijking' bij de score van GB-kandidaten Joke Pot en dochter Aline (7de en 8ste op lijst 3) op het stembureau in de  Heuvelschool – zoals burgemeester Joost van Oostrum het omschrijft – wordt gezien als signaal dat mogelijk 'menselijke fouten' zijn gemaakt bij het tellen. Joke Pot is normaal gesproken een kandidaat die bij GB-kiezers in het stembureau het dichtst bij de buurtschap Dijkhoek heel wat stemmen trekt. Nu eindigde ze op 0 stemmen, haar dochter kreeg er 73. 

Dinsdag wordt om 09.00 uur begonnen met het hertellen van de stemmen op het gemeentehuis in Borculo. Burgemeester Van Oostrum geeft aan dat dinsdagavond de uitslag van de hertelling bekend moet zijn. ,,Ik hoop niet dat u er daarna weer wat van vindt, want woensdagavond om 24.00 uur eindigt echt uw mandaat’’, zei Van Oostrum tegen de 'oude' raad.

Op het CDA na, dat woensdag dik 5.500 van de bijna 22.000 stemmen scoorde, stemden alle andere partijen voor het hertellen van de stemmen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek