Volledig scherm
Bij een bedrijf in Terborg is het dak eraf gewaaid. © DG

Storm in de Achterhoek: dit zijn de gevolgen

updateDe westerstorm die donderdag over Nederland raast zorgt voor grote overlast in de Achterhoek. Behalve omgewaaide bomen heeft de zeer harde wind ook andere schade veroorzaakt. Een overzicht.

De gevolgen lijken het ergst in Hengelo, waar Bronckhorst het gemeentehuis heeft gesloten. Er waaiden zonnepanelen van het dak, één van de panelen stortte neer voor de ingang van het gebouw. ,,Voor de veiligheid hebben we daarom het gemeentehuis gesloten’’, zegt wethouder Antoon Peppelman.

In Toldijk waaiden tientallen dakpannen van een kalverstal. De dieren bleven daarbij ongedeerd. De Dorpsstraat in Hummelo is afgesloten omdat er een grote tak uit een boom is gewaaid. De brandweer heeft de boom geruimd.

Op de IJssel tussen Olburgen en Dieren raakte de pont beschadigd. De stormachtige wind drukte het veer tegen een krib, daardoor ging de aandrijving kapot. De veerpont is voorlopig uit de vaart.

Oude IJsselstreek

In Netterden heeft een omgewaaide boom de waterleiding kapot getrokken. Daardoor stroomt liters water over Netterdenseweg tussen Gendringen en Netterden. Er ontstond daarbij ook nog een stroomstoring, die rond 13.15 uur was opgelost.

Mensen in de omgeving hadden door de gesneuvelde waterleiding ook last van geen of minder waterdruk of lekkages. Het Almende College, locatie Bluemers in Silvolde heeft daarom de school gesloten. Daarbij ontstond ook nog een stroomstoring

Bij een bedrijf aan de IJsselweg in Terborg is het dak er af gewaaid. De brandweer is daar met wagens van meerdere korpsen in de buurt naartoe. De dakdelen kwamen honderden meters verderop terecht. De weg is afgesloten omdat daar nog de afgewaaide platen op liggen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Losgeraakte reclameborden waaien rond in stadion de Vijverberg. © DG

Doetinchem

Volledig scherm
Een flinke boom is tegen de toegangsdeur van een flat gewaaid aan de Beethovenlaan in Doetinchem. Ook landde de boom op een paar fietsen. © DG

In Doetinchem is de schade door de storm beraamd op zo'n 600.000 euro, zo maakte Buha aan het einde van de middag bekend.

Het bedrijf stopte al 's morgens met het inzamelen van afval omdat het voor de inzamelaars te gevaarlijk is. Mensen kregen het advies snel hun containers binnen te halen. Ook in de gemeente Oude IJsselstreek wordt geen afval meer ingezameld.

Bij stadion de Vijverberg vlogen losgeraakte reclameborden over het veld. De Graafschap-trainer Henk de Jong kortte de training van zijn selectie op de velden van DZC'68 in tot een half uur, omdat er vanwege de storm niet te voetballen viel. Bij Karwei aan de Varsseveldseweg zijn gevelplaten losgeraakt. Deze zijn door de brandweer verwijderd.

Aan de Beethovenlaan waaide een grote boom om en belandde tegen de toegangsdeur van één van de flats daar. Fietsen die er stonden, zijn kapotgegaan doordat de boom er bovenop viel.

Op de Kennedylaan kon een automobiliste ternauwernood een boom ontwijken, die vlak voor haar op de weg viel. Zij raakte wel gewond door de daaropvolgende botsing.

Openbaar vervoer

Vervoerder Arriva heeft al het treinverkeer in de Achterhoek stilgelegd vanwege de storm.  Er rijdt dus geen enkele trein meer over het spoor in de Achterhoek. Het grootste deel van de bussen rijdt nog wel gewoon.

De Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland vraagt er begrip voor dat de hulpdiensten niet overal direct kunnen zijn. 'De brandweer is erg druk met afhandeling van meldingen. Hierdoor kan het zijn dat het enige tijd duurt voordat de hulpverlening ter plaatse is', meldt de VNOG in een tweet.

Stroomnetbeheerder Liander is overal druk met het oplossen van storingen die zijn ontstaan als gevolg van de storm. In de Achterhoek werden in ieder geval Gendringen en Winterswijk getroffen. Monteurs van het bedrijf worden vanwege de drukte alleen nog ingezet voor spoedmeldingen.

Bomen op de weg

Volledig scherm
Geen doorgang op de Lijsterbeslaan. © DG

In Dinxperlo liggen op meerdere plekken omgewaaide bomen. Ook op de Lijsterbesweg in Doetinchem ligt een boom over de weg, net als aan de Hoogstraat in Toldijk.

De Twenteroute bij Eibergen is afgesloten wegens een omgevallen boom die de weg blokkeert.

Winterswijk en Groenlo

Volledig scherm
Op de Eelinkes in Winterswijk is een omgewaaide boom al verwerkt tot haardhout. © DG
Volledig scherm
Schade bij de Bron in Groenlo. © DG

In de oostelijke Achterhoek lijkt de schade mee te vallen. Wel was er bijvoorbeeld schade in de Eelinkes in Winterswijk, maar daar is de omgewaaide boom al in mootjes gezaagd. Ook het politiebureau aan de Dingstraat in Winterswijk heeft stormschade opgelopen.

In Lichtenvooorde is een tent van één van de corsogroepen omgewaaid en van cultureel centrum De Bron in Groenlo waaide een deel van de gevelplaten eraf. Bij beide incidenten vielen geen gewonden.

Duitsland

Op een camping in Elten overleed een man doordat een boom omwaaide en bovenop hem viel. Hij stierf ter plekke aan de verwondingen.

De brug bij Emmerik is afgesloten omdat er vrachtwagens omgewaaid zijn en over de rijbanen liggen. Verkeer mag er niet overheen en wordt omgeleid.

In Bocholt, net over de grens, is in verband met de storm voor burgers een speciaal noodnummer ingesteld. Burgers worden geadviseerd binnen te blijven in verband rondvliegende dakpannen en takken. Er worden windsnelheden gemeld van tussen de 100 en 130 kilometer per uur.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek