Volledig scherm
Wilfried Berendsen wijst op de uitlopers op de gevlochten stammen, die zorgen voor een dichte meidoornhaag. © DE GELDERLANDER

Strijd om de gevlochten heg barst los

VORDEN - Ongetwijfeld zal er een winnaar komen uit het Nederlands Kampioenschap Heggenvlechten in Vorden. Belangrijker is dat een bijzondere vorm van landschapsonderhoud blijft behouden en meer bekendheid krijgt. 

Af en toe kom je ze nog tegen in het Achterhoekse landschap, meidoornhagen die zo compact zijn dat een haas of fazant er moeite mee heeft om er doorheen te komen. Om dat voor elkaar te krijgen moet je meer doen dan af en toe snoeien: de haag moet gevlochten worden.

Het is een oud handwerk uit de tijd dat er nog geen prikkeldraad was om te zorgen dat het vee in een weiland bleef, vertelt Wilfried Berendsen van de Agrarische Natuurvereniging 't Onderholt. Hij is samen met Heg & Landschap organisator van het NK heggenvlechten, dat zondag bij boerderij Groot Windenberg in Vorden wordt gehouden.

Handzaag

Met handzaag, bijl en hiepje (een platte bijl) gaan heggenvlechters uit het hele land aan de slag om een haag bij de Vordense boerderij zo goed mogelijk te vlechten. Bij de haag, die tussen twee weides staat, laat Berendsen zien hoe zo’n natuurlijke afrastering tot stand komt.

,,Deze haag heb ik twee jaar geleden gevlochten. Het stammetje van de meidoornstruik is net boven de grond voor een belangrijk deel doorgehakt. Een klein stukje blijft intact, dat is nodig voor de sapstromen. Omdat het grootste deel is weggehaald kun je de stam buigen. Mensen zijn vaak verbaasd dat de plant verder groeit met zo’n klein stukje van de stam. Als je een dikker stuk laat staan breekt de stam bij het buigen.”

Voor de haag zijn vier meidoorns per meter geplant. Een van de vier blijft rechtop staan. Daar omheen worden de gebogen stammen gevlochten. ,,Dat doe je in een hoek van 45 graden. Dan komen er nieuwe uitlopers op en ook waar het stammetje is gehakt ontstaan nieuwe takken. Daardoor wordt de haag zo dicht.”

NK

Vlechters uit het hele land, meestal in teams van twee of drie personen, krijgen zondag een stuk meidoornhaag van 8 meter om te bewijzen dat ze het oude handwerk in de vingers hebben. De jury let onder meer op hoe er is gekapt en gesnoeid of er netjes en vooral veilig is gewerkt.

  1. Stadse Fratsen: Doorfietsen!
    Column

    Stadse Fratsen: Doorfietsen!

    Ik kan niet vaak genoeg in Elten zijn. Om het bordeel te bezoeken voor een reportage of voor een verblijf in ons huisje, aan het meer onder aan de berg. Deze middag rijd ik op de racefiets naar het dorp.  Op de terugweg heb ik de wind in de rug en tussen de grens en Beek zie ik een renner naderen. De man zit onderin de beugels. Als hij vlakbij is zie ik dat hij - ondanks de tegenwind - minstens zo hard gaat als ik. ,,Jelle!'', roep ik in het voorbijgaan. ,,Henny!'', hoor ik dertig meter verderop. Slechts kort twijfel ik. Doorfietsen! Jelle Nijdam won zes Touretappes. In het vorig decennium kwam hij naar Doetinchem, vanwege de liefde. Toevallig ken ik haar en daarom weet ik dat het kopen van een broek voor Jelle niet altijd eenvoudig is. Zijn bovenbenen zijn namelijk van een omvang waarop de meeste broeken niet zijn gemaakt. Toen ik vijftig werd, vijf jaar geleden, kwam Jelle met zijn vriendin op mijn feestje. Ik kreeg een cadeaubon: een clinic, oftewel een stukje fietsen met Jelle. De bon ligt nog altijd op de schoorsteenmantel. De gedachte aan die machtige bovenbenen weerhielden me ervan de bon te verzilveren.  Als ik thuis kom, maak ik melding van mijn tocht - inclusief parcours - op Twitter. Een collega reageert bijdehand. Ze heeft de wegen die ik volgde nageplozen: 'Volgende keer niet om maar over die heuveltjes'. Ze heeft gelijk. Ik fiets wel naar Elten. Maar de Elterberg beklim ik toch het liefst te voet, wandelend vanaf ons huisje.   Bij het passeren van Jelle was er een overdenking. Knijp ik in de remmen voor een kort gesprek? Maar wat als-ie begint over die tegoedbon en oppert een stukje met me op te rijden?  Doorfietsen! 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek