Volledig scherm
Wilfried Berendsen wijst op de uitlopers op de gevlochten stammen, die zorgen voor een dichte meidoornhaag. © DE GELDERLANDER

Strijd om de gevlochten heg barst los

VORDEN - Ongetwijfeld zal er een winnaar komen uit het Nederlands Kampioenschap Heggenvlechten in Vorden. Belangrijker is dat een bijzondere vorm van landschapsonderhoud blijft behouden en meer bekendheid krijgt. 

Af en toe kom je ze nog tegen in het Achterhoekse landschap, meidoornhagen die zo compact zijn dat een haas of fazant er moeite mee heeft om er doorheen te komen. Om dat voor elkaar te krijgen moet je meer doen dan af en toe snoeien: de haag moet gevlochten worden.

Het is een oud handwerk uit de tijd dat er nog geen prikkeldraad was om te zorgen dat het vee in een weiland bleef, vertelt Wilfried Berendsen van de Agrarische Natuurvereniging 't Onderholt. Hij is samen met Heg & Landschap organisator van het NK heggenvlechten, dat zondag bij boerderij Groot Windenberg in Vorden wordt gehouden.

Handzaag

Met handzaag, bijl en hiepje (een platte bijl) gaan heggenvlechters uit het hele land aan de slag om een haag bij de Vordense boerderij zo goed mogelijk te vlechten. Bij de haag, die tussen twee weides staat, laat Berendsen zien hoe zo’n natuurlijke afrastering tot stand komt.

,,Deze haag heb ik twee jaar geleden gevlochten. Het stammetje van de meidoornstruik is net boven de grond voor een belangrijk deel doorgehakt. Een klein stukje blijft intact, dat is nodig voor de sapstromen. Omdat het grootste deel is weggehaald kun je de stam buigen. Mensen zijn vaak verbaasd dat de plant verder groeit met zo’n klein stukje van de stam. Als je een dikker stuk laat staan breekt de stam bij het buigen.”

Voor de haag zijn vier meidoorns per meter geplant. Een van de vier blijft rechtop staan. Daar omheen worden de gebogen stammen gevlochten. ,,Dat doe je in een hoek van 45 graden. Dan komen er nieuwe uitlopers op en ook waar het stammetje is gehakt ontstaan nieuwe takken. Daardoor wordt de haag zo dicht.”

NK

Vlechters uit het hele land, meestal in teams van twee of drie personen, krijgen zondag een stuk meidoornhaag van 8 meter om te bewijzen dat ze het oude handwerk in de vingers hebben. De jury let onder meer op hoe er is gekapt en gesnoeid of er netjes en vooral veilig is gewerkt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Stadse Fratsen: Schaaktafel
    PREMIUM
    Column

    Stadse Fratsen: Schaakta­fel

    Ze hebben ons laatst twee schaaktafels geschonken. Een ervan staat in de binnenstad bij de fontein. Ik was er nog niet geweest en om er wat gevoel bij te krijgen ben ik er net naar toe gefietst. Er werd niet geschaakt. Maar dat had ik ook niet verwacht. Wel zat een paar meter verderop een man op een stenen muurtje. Voorovergebogen ondersteunde hij zijn hoofd met zijn handen. Een houding die wij schakers goed kennen. Toen ik hem voorbij fietste en halt hield bij de schaaktafel, stond hij op. Misschien stoorde ik hem in zijn gedachten. Ik kwam eens op een plein bij een metrostation in Boedapest waar tafel aan tafel werd geschaakt. Gewoon in de buitenlucht en voor geld. Later was ik eens in een stad in Oekraïne en liep op een zondagmiddag nietsvermoedend het park in tegenover het hotel. Binnen drie minuten was ik verwikkeld in een spannende partij. In het park werd bank na bank geschaakt. Zelf heb ik ook een schaaktafel. Jaren geleden gekocht in een antiekzaak die veel van zijn handel uit het voormalige Oost-Europa haalde. Ik heb er nooit een partij op gespeeld. Hoeft ook niet. Een schaaktafel kan ook worden gebruikt om drankjes op te zetten. Of als onderzetter voor een bloemstuk. Ik zie dat de schaaktafel bij de fontein pas een kleine - maar niet heel grondige - schoonmaakbeurt heeft ondergaan. Waarschijnlijk een reiniging door een speelster van onze club die om de hoek van de tafel woont. Ze berichtte erover op Facebook. Eerst vertelde ze over mensen die de tafel hadden gebruikt om een patatje te eten. En afgelopen weekeinde is er een baby op verschoond. In beide gevallen begreep ik dat niet alles was opgeruimd. De niet heel grondige schoonmaakbeurt verraadt ergernis.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek