Volledig scherm
Wilfried Berendsen wijst op de uitlopers op de gevlochten stammen, die zorgen voor een dichte meidoornhaag. © DE GELDERLANDER

Strijd om de gevlochten heg barst los

VORDEN - Ongetwijfeld zal er een winnaar komen uit het Nederlands Kampioenschap Heggenvlechten in Vorden. Belangrijker is dat een bijzondere vorm van landschapsonderhoud blijft behouden en meer bekendheid krijgt. 

Af en toe kom je ze nog tegen in het Achterhoekse landschap, meidoornhagen die zo compact zijn dat een haas of fazant er moeite mee heeft om er doorheen te komen. Om dat voor elkaar te krijgen moet je meer doen dan af en toe snoeien: de haag moet gevlochten worden.

Het is een oud handwerk uit de tijd dat er nog geen prikkeldraad was om te zorgen dat het vee in een weiland bleef, vertelt Wilfried Berendsen van de Agrarische Natuurvereniging 't Onderholt. Hij is samen met Heg & Landschap organisator van het NK heggenvlechten, dat zondag bij boerderij Groot Windenberg in Vorden wordt gehouden.

Handzaag

Met handzaag, bijl en hiepje (een platte bijl) gaan heggenvlechters uit het hele land aan de slag om een haag bij de Vordense boerderij zo goed mogelijk te vlechten. Bij de haag, die tussen twee weides staat, laat Berendsen zien hoe zo’n natuurlijke afrastering tot stand komt.

,,Deze haag heb ik twee jaar geleden gevlochten. Het stammetje van de meidoornstruik is net boven de grond voor een belangrijk deel doorgehakt. Een klein stukje blijft intact, dat is nodig voor de sapstromen. Omdat het grootste deel is weggehaald kun je de stam buigen. Mensen zijn vaak verbaasd dat de plant verder groeit met zo’n klein stukje van de stam. Als je een dikker stuk laat staan breekt de stam bij het buigen.”

Voor de haag zijn vier meidoorns per meter geplant. Een van de vier blijft rechtop staan. Daar omheen worden de gebogen stammen gevlochten. ,,Dat doe je in een hoek van 45 graden. Dan komen er nieuwe uitlopers op en ook waar het stammetje is gehakt ontstaan nieuwe takken. Daardoor wordt de haag zo dicht.”

NK

Vlechters uit het hele land, meestal in teams van twee of drie personen, krijgen zondag een stuk meidoornhaag van 8 meter om te bewijzen dat ze het oude handwerk in de vingers hebben. De jury let onder meer op hoe er is gekapt en gesnoeid of er netjes en vooral veilig is gewerkt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek