Cuby & the Blizzards in 1967. foto Willy Middel
Volledig scherm
Cuby & the Blizzards in 1967. foto Willy Middel

Succes Van Morrison begon mogelijk in Terborg

GROLLOO - Is de Ierse zanger Van Morrison in 1967 zijn solocarrière begonnen in de Achterhoek? Dat zou zomaar kunnen. Volgens Willy Middel, oud-bassist van de Drentse bluesband Cuby & the Blizzards, heeft de Ier toen hij net uit de band Them stapte, tien optredens verzorgd in ons land, waarvan twee in de Achterhoek. Zijn begeleiders: Cuby & the Blizzards.

"Op een donderdagavond, net voor we de opnamen van Groeten uit Grollo hadden afgerond, stapte hij bij ons de studio binnen. Hij zat zonder band, maar er waren wel tien optredens voor hem geregeld. We hebben toen een dag gerepeteerd en hebben op de vrijdagavond al gespeeld in Deventer", vertelt Middel.

Een van de dagen erop werd een tv-clipje van het nummer Mystic Eyes met het muzikale gezelschap opgenomen. "In de dierentuin in Wassenaar, onder regie van Ralph Inbar en Sonja Barend."

Welke plaatsen in de Achterhoek zijn aangedaan is onduidelijk, maar Middel vermoedt dat Terborg erbij geweest is.

Overigens maakt Hans Mellendijk in een van zijn columns melding van een optreden van Van Morrison in Terborg en weet ook Johan Godschalk zeker dat de legende gespeeld heeft in de Achterhoekse plaats. "Zie het boek Popmuziek in Dinxperlo, Gendringen en Wisch op pagina 161", voert hij als bewijs aan.

Middel is op zoek naar foto's van de optredens van Morrison en Cuby & the Blizzards. Wie hem kan helpen, kan een e-mail sturen naar de redactie.

Meer over Van Morrison in De Gelderlander, editie Achterhoek, van woensdag 20 april 2011.

Van Morrison en Cuby & the Blizzards in een tv-clip voor Mystic Eyes:

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek