Volledig scherm
Henk Donker in de praktijk in Hengelo. © Jan Ruland van den Brink

Tandarts Henk Donker na 40 jaar nog niet klaar

HENGELO - Het is nauwelijks voor te stellen, maar toen hij begon, was de helft van de 47-plussers al voorzien van een kunstgebit. Nu heeft hij een 100-jarige in de stoel met eigen tanden en kiezen. Maar Henk Donker is na 40 jaar tandarts én bestuurder nog lang niet klaar.

,,Nee", waarschuwde zijn vader hem al vroegtijdig in het ouderlijk huis in Amersfoort. ,,Treedt niet in mijn voetsporen, want een huisartsenpraktijk betekent een hondenbestaan.'' Hij gunde zijn zoon, de nu 67-jarige Henk Donker, een wat geregelder leven. En omdat Henk alle fijne apparatuur die in huis kapot ging, met groot plezier tiptop wist te repareren, opperde vader Donker of het beroep van tandarts niets voor hem zou zijn. En nu is Henk Donker met zijn gouden handen alweer 40 jaar praktiserend tandarts. 

Na de start in 1977 bij tandarts Edens in Vorden, besloot hij een jaar later samen met zijn vrouw Kea een eigen praktijk in Hengelo op te zetten. Aanvankelijk werkte hij toen ook nog als opleider voor mondhygiënisten en aan de tandheelkundige faculteit in Utrecht.

Duizendpoot

De meeste patiënten hadden er geen benul van dat Donker met zijn drukbezette praktijk achter de schermen ook steeds meer actief werd in tal van aan de tandheelkunde gelieerde organisaties. ,,Dan zit je in het bestuur van de ene club en dragen ze je voor bij een andere organisatie'', legt hij uit. ,,Ik vind het mooi en zinvol om te doen.''

Zo ontwikkelde hij zich niet alleen tot een breed georiënteerde tandarts die bijvoorbeeld zelf implantaten zet en als eerste in de Achterhoek een mondhygiëniste aannam, maar ook tot maatschappelijke duizendpoot die weet wat er in zijn vakgebied speelt.

De afgelopen week vertegenwoordigde hij via de tandartsorganisatie KNMT Nederland nog in Brussel waar Europarlementariërs de boodschap meekregen dat er blijvende aandacht en geld nodig is voor de mondverzorging van kwetsbare ouderen.

Quote

Over kinderen en jongeren maak ik me geen zorgen

Henk Donker

,,Over kinderen en jongeren maak ik me geen zorgen'', zegt Donker. ,,Die hebben tegenwoordig bijna allemaal goede of nagenoeg gave gebitten. Maar de vergrijzing neemt toe en daarmee ook het aantal ouderen dat op hoge leeftijd een eigen gebit heeft. Als de zelfredzaamheid afneemt, zie je dat ook de zorg voor het gebit wordt verwaarloosd.''

Opleidingscapaciteit

Maar zijn boodschap is breder. Hij pleit ook voor het opleiden van meer tandartsen in Nederland. ,,Vorig jaar zijn er 260 tandartsen uit het buitenland ingestroomd vanwege een tekort in eigen land. Omdat de komende jaren er per jaar 350 uitstromen en er in Nederland ongeveer 200 per jaar worden opgeleid, ontstaat er jaarlijks een tekort van 150. Het is de babyboomgeneratie die met pensioen gaat. Willen we niet afhankelijk worden van het buitenland dan is het dus nodig dat we de opleidingscapaciteit uitbreiden.''

Tekst gaat door onder de foto

Volledig scherm
Hij werkt nog twee dagen in de praktijk en is ruim drie dagen actief met bestuurswerk. © Jan Ruland van den Brink

Zelf denkt de 67-jarige Donker nog niet aan stoppen. Hij werkt twee dagen in de praktijk en is ruim drie dagen actief met bestuurswerk in de tandartswereld. 

Zijn liefde voor het vak heeft hij overgedragen op zijn twee kinderen. Dochter Emely is ook als tandarts in de praktijk in Hengelo actief en Marilyn heeft twee tandprothetische praktijken in Nijmegen en omgeving. 

Nee, een hondenbestaan werd het niet, concludeert Donker, ook al maakt hij nog weken van 50 tot 60 uur. Hij zou het direct weer over doen. Over honden gesproken: hoe zat dat nu met die hond in de tandartsstoel waar het halve dorp over mee kan praten? ,,Oh dat'', reageert Donker verrast, ,,dat was in mijn beginperiode als tandarts. De dierenartsen deden nog geen tandheelkundige ingrepen bij kleine huisdieren. En dan kwam er wel eens een politiehond met een afgebroken tand of kiespijn die ik dan een zenuwbehandeling moest geven.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek