Eén van de al bestaande windmolens torent hoog uit boven Netterden. Foto: Jan van den Brink
Volledig scherm
Eén van de al bestaande windmolens torent hoog uit boven Netterden. Foto: Jan van den Brink

Tegenstanders windpark dwingen reactie minister af

NETTERDEN - Een klein succes in de strijd tegen het toekomstige windmolenpark Den Tol in Netterden: minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moet toch reageren op het bezwaar van de Stichting TegenWind(molens). Haar voorganger weigerde dit.

De Raad van State heeft de minister gisteren gedwongen met een reactie te komen. De kwestie gaat over het sneuvelen van vogels en vleermuizen door de draaiende wieken van de windmolens.

Haar voorganger heeft in 2016 ingestemd met de negatieve gevolgen van het windmolenpark, waartegen de Stichting TegenWind-(molens) zich verzet. Er kwam echter geen reactie op het bezwaar, omdat de organisatie volgens het ministerie niet belanghebbend zou zijn.

De rechtbank floot de minister in augustus vorig jaar terug en de Raad van State deed dat gisteren opnieuw.
Volledig scherm
De rechtbank floot de minister in augustus vorig jaar terug en de Raad van State deed dat gisteren opnieuw. © Raad van State

De rechtbank floot de minister in augustus vorig jaar terug en de Raad van State deed dat gisteren opnieuw. Volgens de hoogste bestuursrechter van Nederland is de stichting wel degelijk belanghebbend, gelet op de doelstelling en de werkzaamheden van TegenWind(molens).

De kans is groot dat het ministerie de bezwaren van TegenWind(molens) straks inhoudelijk afwijst. In dat geval komt de zaak weer terug bij de Raad van State. Die moet dan oordelen of de ontheffing van de minister voor het doden van dieren door de molenwieken gehandhaafd kan blijven.

Tweede zaak

Er loopt nog een tweede zaak bij de Raad van State tegen het windpark. Twee inwoners, de stichting TegenWind(molens) en de Duitse natuurvereniging Naturschutzstation Niederrhein vinden de windmolens te schadelijk voor de natuur - ook aan Duitse zijde - en de vogelstand.

De inwoners van Netterden zijn daarnaast bang voor geluidhinder en vrezen dat hun huizen minder waard worden. De uitspraak wordt binnenkort verwacht.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek