Volledig scherm
V.l.n.r.: Tonnie Oosterhoff, Jos Spijkers en Gerard van der Kamp. © Jan Ruland van den Brink

Theater in bos bij Wehl legt link met het verleden

WEHL - Hij draagt een hoge zwarte hoed en een lange zwarte jas. Tussen zijn vingers krult hij zijn grijze snor. ,,Wij zeggen niet leuk, wij zeggen aardig’’, zegt Tonnie Oosterhoff in keurig algemeen beschaafd Nederlands.

De 69-jarige Oosterhoff repeteert het stuk Hoog geboren samen met zijn medespeler Gerard van der Kamp, ook 69. Het is een van de vijf voorstellingen van theatermaker Jos Spijkers in het kader van Open Monumentendag.

,,Het thema voor dit jaar is ‘In Europa”, zegt Spijkers. ,,Europa roept in de politiek en media sterke gevoelens op van voor en tegen. Van open of gesloten. Het raakt aan de grote thema’s van onze tijd die ik graag met het verleden verbind.”

Adel

De regisseur probeert het vraagstuk, ‘wie zijn wij als gemeenschap’, theatraal te verbeelden in en bij locaties in Doetinchem en Wehl. De vertelling Hoog geboren vindt plaats in een mooie buitensetting: in het bos bij Het Jagershuis. Vroeger woonden er mensen van adel met wie de heren aan de haal gaan. ,,De adel heeft veel betekent in de Achterhoek’’, weet Van der Kamp.

Het Jagershuis (1832) staat op de kaarten uit de negentiende eeuw vermeld als het huis van de houtveste. Het woongedeelte is in 1880 vervangen door een statig voorhuis dat voor een deel diende als zomerverblijf voor de eigenaren Van Nispen en in de winter als onderkomen voor de jagers. Een ander deel van het huis heeft tot 1999 dienst gedaan als woning van landgoedbeheerder Harry Moorman - speciaal voor Open Monumentendag geeft Moorman drie rondleidingen om het gebouw en op het landgoed. In het woongedeelte wonen tegenwoordig particulieren.

Theatervoorstelling Hoog geboren vandaag om 12.00, 14.00 en 16.00 uur bij Landgoed Het Jagershuis, Loilseweg 3 in Wehl. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek