Volledig scherm
Thierry Baudet. © ANP

Thierry Baudet geschokt na opdracht voor scholieren in Groenlo

GROENLO - Scholengemeenschap Marianum in Groenlo heeft zich de woede van Thierry Baudet op de hals gehaald. De fractievoorzitter van politieke partij Forum voor Democratie (Fvd) deelde op Twitter een opdracht die vwo 5-leerlingen van de school kregen.

De scholieren kregen bij het vak Nederlands de taak om uit tien mogelijke onderwerpen een thema te kiezen en daar een betoog of beschouwing over te schrijven. De docent kijkt daarbij vooral naar de wijze van argumenteren door de leerlingen. De beoordeling telt mee voor het schoolexamen. Eén van de onderwerpen waaruit de leerlingen konden kiezen, was - zoals de school het omschrijft - alternatief rechts.

Witte mannen

In de opdracht wordt Baudet onder meer omschreven als iemand die de vaderlandse politiek flink opschudt, die een Nederland wil waarin slechts enkele witte mannen de macht hebben en die klimaatverandering een verzinsel vindt. 

Baudet kreeg de tekst onder ogen; volgens hem doordat een boze leerling hem de opdracht toestuurde. ,,Schokkend! Maken anderen dit ook mee op hun school, hogeschool of universiteit? Laat het mij en Yernaz Ramautarsing (donkere kandidaat-gemeenteraadslid in Amsterdam, red.) weten en we komen langs om uit te leggen hoe het echt zit!’’, twitterde hij.

De politicus kreeg honderden reacties op zijn tweet, van mensen die vinden dat de leraar achter de opdracht te ver is gegaan tot personen die oordelen dat het tekst een juiste weergave is van de standpunten van Baudets partij FvD.

'Geen politiek standpunt'

De school zag zich na alle ophef genoodzaakt om met een persverklaring te komen. ,,Wij willen benadrukken dat wij, als school, geen politieke standpunten innemen, maar dat wij het als kerntaak beschouwen de leerlingen op te leiden tot kritische denkers. Dit soort opdrachten zijn bij uitstek geschikt om onderwerpen in een brede context te plaatsen.’’

Volgens Marianum zijn 'bij alle tien onderwerpen korte algemene inleidingen geschreven om de leerlingen een aanzet tot onderzoek te geven'. ,,Eén van de onderwerpen betrof de politicus Thierry Baudet en zijn snelle opmars binnen het politieke landschap.’’

De school deelde op haar website een link naar de toets. De tweet van Baudet is hieronder te zien.

'Extreemlinkse haatdocent'

Behalve de opdracht schoot ook de reactie van de school bij Baudet in het verkeerde keelgat. Hij noemde dinsdagavond op Twitter de leerkracht achter de schoolopdracht een 'extreemlinkse haatdocent'.

De docent zelf, Ivar Gierveld, reageerde eerder op de dag zelf op de ophef. ,,Ik schrijf hier niets dat niet uit je eigen mond komt en bovendien is het een opdracht waar leerlingen alle kanten mee op kunnen’’, schreef hij in een tweet gericht aan Baudet.

Tweets

Enkele tweets van Baudet en van leerkracht Gierveld zijn hieronder te zien.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek