Volledig scherm
De politie deed een week na de verkrachting in Zelhem onderzoek en vroeg mensen of zij meer wisten. © Theo Kock

Tiener veroordeeld voor gewelddadige verkrachting in Zelhem

ZELHEM - Een man uit Zelhem, nog in de tienerleeftijd, is veroordeeld tot 172 dagen jeugddetentie en drie jaar jeugd-tbs (een zogeheten PIJ-maatregel). Die straf kreeg hij voor het verkrachten van een vrouw van middelbare leeftijd in Zelhem, op 19 november vorig jaar.

De Zelhemse tiener was 18 jaar toen hij werd gearresteerd op 23 februari dit jaar, maar hij was nog minderjarig toen hij de vrouw verkrachtte. Daarom is hij veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht.

'Ernstig strafbaar feit'

Volledig scherm
Het kruispunt Boeninksteeg - Heijinkweg in het buitengebied van Zelhem, waar de vrouw in november werd verkracht. © Google Streetview

De rechtbank spreekt van 'een zeer ernstig strafbaar feit': in de late avond van zaterdag 19 november trok hij de vrouw op de Boeninksteeg, even buiten het Achterhoekse dorp, van haar fiets. Vervolgens verkrachtte hij haar op gewelddadige wijze.

De jongen bleef ruim drie maanden uit handen van de politie, die hem na intensief onderzoek op 23 februari 2017 kon aanhouden. De tiener is onderzocht door deskundigen, die concludeerden dat hij met diverse ernstige stoornissen kampt. Mede daarom is de Zelhemmer veroordeeld tot de PIJ-maatregel (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen), wat betekent dat hij achter gesloten deuren behandeld wordt voor zijn stoornissen.

Die volgens de rechtbank 'langdurige psychiatrische behandeling in een kliniek' kan direct beginnen, aangezien de 172 dagen jeugddetentie die de rechtbank hem oplegde, er al op zitten.

Schadevergoeding

Verder moet de Zelhemmer het slachtoffer een schadevergoeding betalen. Het is niet bekendgemaakt hoe hoog dit bedrag is.

Om het slachtoffer te beschermen, zijn over haar nooit nadere gegevens bekendgemaakt. De politie heeft in een eerder stadium slechts gemeld dat zij 'wat letsel' heeft opgelopen. Over de aard daarvan doet de politie geen mededelingen.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek