Volledig scherm
Aanzicht van Transit Oost.

Transit Oost: één dak voor trein en bus

WINTERSWIJK De stichting Historisch Streekvervoer Achterhoek en spoorweginteressegroep Het GOLS-station werken samen aan Transit Oost.

Die omvatr een loods van tachtig meter lang, twintig meter breed, met aan één kant een tweede verdieping. Het wordt geen gewoon museum, maar een plek waar het historische verhaal van het openbaar vervoer in Oost-Nederland wordt verteld. Met oude treinstellen, bussen, documentatie. En de maquette van het spooremplacement van Winterswijk van bijna een eeuw geleden, zoals die nu nog op zolder van het GOLS-station staat.

De twee clubs werken samen aan een ambitieus plan. Dat wordt de komende maanden uitgewerkt, ook financieel. Rond de jaarwisseling moet duidelijk worden of de uitvoering realistisch is.

Gedacht wordt aan de bouw van een modern pand met historische uitstraling, langs de Kleine Parallelweg, dat over twee sporen heen wordt gebouwd. Buiten herinnert vakwerk aan de locomotievenloods, die tot voor kort aan de Parallelweg stond. In de hal staan de treinen op twee sporen, ernaast is ruimte voor bussen en ander materieel. In het voorste deel (met twee verdiepingen) is plaats voor een restauratie, seinhuis, interactief museum en de enorme modelbaan uit het oude station.

De plannen van Transit Oost kunnen worden bekeken op het GOLS-sattion, zaterdag van 10 tot 16 uur, zondag van 11 tot 16 uur. Daarna op alle dagen dat het historische station open is. Zie www.gols-station.nl .

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek