Tunnel Vragender staat opnieuw onder water

VideoLICHTENVOORDE – Acht jaar geleden stond de fiets- en voetgangerstunnel tussen Lichtenvoorde en Vragender vol met regenwater. De betonnen tunnel staat nu opnieuw onder water, maar nu slechts figuratief.

Volledig scherm
Leerlingen van de Antoniusschool uit Vragender zetten de fietstunnel onder de Hamelandroute opnieuw onder water, maar nu met verf. © dG

Onder leiding van kunstenares Judith Woordes hebben tientallen vrijwilligers en leerlingen van de Vragender Antoniusschool de grijze wanden beschilderd. Op een blauwe ondergrond zijn tientallen vissen en andere waterdieren geschilderd. ,,De tunnel wordt als heel donker ervaren”, vertelt Judith Woordes. ,,Door het blauw wordt het vrolijker. De kinderen kunnen voor de vissen met felle kleuren aan het werk.”

Het werk wordt uitgevoerd met een grote groep vrijwilligers die vooral uit Vragender komen. De tunnel ligt in de Vragenderweg en zorgt voor een makkelijke en veilige oversteek van de Hamelandroute voor fietsers en voetgangers.

Stortbui

Acht jaar geleden stond de betonnen tunnelbak vol water. Een extreme stortbui zorgde voor een watervloed, die niet verwerkt kon worden door het Lichtenvoordse rioleringssysteem. Sindsdien zijn er in de omgeving verschillende maatregelen genomen, die een herhaling van dergelijke overstromingen moet voorkomen.

Er zijn onder meer drie grote retentiegebieden aangelegd, die tijdelijk een watermassa kunnen opvangen. Ook is op enkele plaatsen de capaciteit van de riolering vergroot. Binnenkort worden er ook grotere duikers geplaatst in sloten bij de N18, die aan de andere kant van Lichtenvoorde ligt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek