Tweede Kamer: doodspuiten weilanden met Roundup moet verboden worden
Weilanden die een oranje gloed krijgen door het gebruik van glyfosaat: het moet verboden worden. Een oproep met die strekking is donderdag in de Tweede Kamer door een meerderheid aangenomen.
Agrariërs gebruiken glyfosaat, de actieve stof van Roundup, onder meer om grasland dood te spuiten. Het bestrijdingsmiddel, een vloeibaar middel tegen onkruid, zorgt er voor dat weilanden een oranje gloed krijgen. Het middel wordt vooral in deze periode van het jaar ingezet.
Dood
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er een verbod komt op het gebruik van glyfosaat als dat niet wordt gebruikt voor gewasbescherming. Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) kaartte het onderwerp donderdag aan, naar aanleiding van meerdere publicaties in De Gelderlander.
Volgens hem is er geen sprake van bestrijding van onkruid als het middel wordt gebruikt om bijvoorbeeld grasland dood te spuiten. Ook zogenoemd kalenderspuiten - los van de noodzaak volgens een vast patroon glyfosaat inzetten - is wat hem betreft taboe. Als het middel voor die doelen wordt toegepast, dient dat volgens De Groot 'slechts landbouwkundig gemak'.
Er is geen sprake van bestrijding van onkruid als het middel wordt gebruikt om bijvoorbeeld grasland dood te spuiten
Tjeerd de Groot, Tweede Kamerlid (D66)
Duitsland
Daarnaast stellen Duitse marktpartijen, zoals voedselverwerkers en supermarkten, volgens De Groot steeds strengere eisen aan het gebruik van glyfosaat. Nederlandse agrariërs moeten daar op anticiperen, betoogt hij. Duitsland is Nederlands belangrijkste handelspartner.
Advies
Landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie) is niet enthousiast over de motie. Zij wil het advies van autoriteiten op gebied van gewasbescherming, voedselveiligheid en de Europese Unie volgen, die volgens haar op goede gronden hebben geadviseerd om glyfosaat toe te laten. Desondanks is de motie met steun van oppositiepartijen toch aangenomen.
LTO
Jaap van Wenum, akkerbouwer in Kootwijkerbroek en voorzitter van LTO Akkerbouw, reageert genuanceerd. ,,Het gebeurt nog wel'', zegt hij over inzet van glyfosaat om grasland dood te spuiten. ,,Daar moeten we kritisch naar kijken. Is gebruik van het middel altijd nodig?'' Anderzijds is glyfosaat wel nodig om bijvoorbeeld kweekgras weg te krijgen, geeft Van Wenum aan. In dat geval is het goed te verdedigen om het middel te scharen onder gewasbescherming.
Actie
Daarnaast onderneemt de sector zelf ook al actie. Toepassen van het middel vóór de oogst, zogeheten pre harvest waar Kamerlid De Groot in zijn pleidooi ook de aandacht op vestigde, is iets waar de sector volgens Van Wenum zelf ook vanaf wil. Overigens kan hij zich niet voorstellen dat het middel wordt gebruikt om zonder noodzaak om de zoveel tijd, volgens een vast patroon, te spuiten. De Groot kaartte dat zogeheten kalenderspuiten donderdag ook aan.
Als een perceel veel wortel onkruiden bevat zou het kunnen maar dat is op te vangen om voor de winter te snijden en daarna enkele keren te cultiveren dus het gebruik van glycofaat is dan overbodig.
leo
5 jaar geleden
Heb ik goed gelezen, en die spookverhalen vallen onder nepnieuws, kan je zelf ook opzoeken.Zaden van landbouwgewassen waaien niet zomaar over, hoogstens kan kruisbestuiving optreden bij overwaaien stuifmeel.Laatste zin is onzin, weet je zelf ook.
leo
5 jaar geleden
Nou, zet je brug maar te koop, glyfosaat valt in de internationale wetenschap in klasse 2a qua carcinogeniteit,aan jou om op te zoeken wat er nog meer in die klasse vallen. Kappers onder andere.
leo
5 jaar geleden
Nee Geraldine, helemaal niet, wat mij betreft moeten we glyfosaat alleen gebruiken als er geen alternatieven zijn, dan kan het gebruik met misschien wel 80% terug.Er zijn nu eenmaal onkruiden die je op een andere manier bijna niet kan bestrijden, of met middelen die vele malen meer milieu impact hebben en/of veel tijd en brandstof kosten.Ik bestrijd hier alleen de vele onzin die er over glyfosaat, en daarbij de connectie met monsanto, wat ik ook een rotbedrijf vindt.Jij vergelijkt het gebruik hier in NL met de situatie die je in de VS ziet, en dat is een onzinvergelijking.
Planplan
5 jaar geleden
Als je voor bijna de hele wereld voedsel wilt verbouwen in een land dat verhoudingsgewijs niet groter is alles een postzegel krijg je dus deze kunsten oftewel prut beleid.
37 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPiet Wientjens
leo
leo
leo
Planplan