Het nieuwe zorghospitaal in Almen, Hotel Landgoed Ehzerwold.
Volledig scherm
Het nieuwe zorghospitaal in Almen, Hotel Landgoed Ehzerwold. © Jeroen Jazet

Veiligheidsregio opent zorghotel in de Achterhoek voor coronapatiënten

LOCHEM - De Achterhoek krijgt een eigen zorghotel voor mensen met coronaklachten. In Hotel Landgoed Ehzerwold in Almen is ruimte gemaakt voor 115 tijdelijke opvangplekken. Het zorghotel is bedoeld voor mensen die last hebben van coronaklachten en thuis niet verzorgd kunnen worden.

,,De druk op de ziekenhuizen en de zorgorganisaties in onze regio neemt door de uitbraak van het coronavirus toe. De verwachting is dat de komende tijd meer bedden nodig zijn. Daar spelen we op in met extra zorghotels”, legt Directeur Publiek Gezondheid Jacqueline Baardman van de VNOG uit. Behalve in Almen komt er ook een zorghotel in Apeldoorn. 

Samenwerking

De GGD en VNOG werken intensief samen met regionale zorgaanbieders. Baardman: ,,Het is niet zo dat de zorghotels vanaf de opening direct volledig in bedrijf zijn. We starten nu en breiden stap voor stap uit. Daarbij kijken we zorgvuldig wat nodig is. Het belangrijkst is dat er geschikte opvang is en blijft voor (corona)patiënten die niet naar huis kunnen vanuit het ziekenhuis. En dat de druk op de acute zorg en op zorginstellingen afneemt. Als het nodig is om meer extra zorghotels te openen, dan komen die er ook.”

Doorverwijzen

Afgesproken is dat de huisartsenposten en thuiszorg in de regio patiënten kunnen verwijzen. In het zorghotel kunnen op voorspraak van de huisarts ook patiënten terecht voor palliatieve zorg rond het levenseinde. Hierdoor neemt de druk op huisartsen en thuiszorg af.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspanning: ‘We zijn de chaos voorbij’
    PREMIUM

    Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspan­ning: ‘We zijn de chaos voorbij’

    De coronagolf op de Veluwe was nog maar net over zijn hoogtepunt, toen de Vion-slachterij een besmettingshaard bleek. In het oog van de storm moest de GGD Noord- en Oost-Gelderland dealen met crises binnen de crisis, terwijl het volgende megaproject voor de deur stond: massaal testen en traceren. Corona vraagt het uiterste van de GGD. ,,Heerde drukte ons met de neus op de feiten. Zo van: het gebeurt echt en het gebeurt hier.”

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek