Volledig scherm
De politie bezig onderzoek na de hameraanval aan de Verlengde Morsestraat in Winterswijk. © GinoPress B.V.

Verdachte hamermoord Winterswijk heeft Balkanroots

WINTERSWIJK - De 36-jarige man uit Duitsland die  is gearresteerd voor het met een hamer doodslaan van Deme Lulaj in Winterswijk, heeft wortels in het voormalige Joegoslavië. Dat verklaart de Duitse Bundespolizei desgevraagd, die de verdachte zaterdag aanhield bij de grens met Oostenrijk.

De man zit sindsdien vast in München, in afwachting van zijn overlevering aan Nederland. Daar zal hij de recherche moeten vertellen waarom hij de 58-jarige Lulaj op zondag 29 oktober eerst aanreed en vervolgens meerdere malen met een hamer op het hoofd sloeg. De in Kosovo geboren Winterswijker overleed een dag later aan de verwondingen die hij opliep bij de aanval.

Onduidelijk is nog wanneer de verdachte vervoerd wordt naar Nederland. ,,Het overleveringsverzoek is zaterdag na zijn aanhouding direct gedaan, en nu moeten alle papieren in orde gemaakt worden voor de verdachte naar Nederland gebracht kan worden’’, zegt een woordvoerder van het OM. Zij kan niets zeggen over de termijn die daaraan vastzit. ,,Dat verschilt per zaak.’’

Passagier

De Duitser werd zaterdag gesnapt als passagier in een auto met Italiaans kenteken. De bestuurder daarvan had volgens de Duitse politie niets met de zaak te maken en mocht daarom direct doorrijden.

De auto waarmee de verdachte na de aanval is gevlucht, wordt nog steeds gezocht. Dat was een blauwe Volkswagen Golf met het Duitse kenteken BO MD 7777.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Stadse Fratsen: Schaaktafel
    PREMIUM
    Column

    Stadse Fratsen: Schaakta­fel

    Ze hebben ons laatst twee schaaktafels geschonken. Een ervan staat in de binnenstad bij de fontein. Ik was er nog niet geweest en om er wat gevoel bij te krijgen ben ik er net naar toe gefietst. Er werd niet geschaakt. Maar dat had ik ook niet verwacht. Wel zat een paar meter verderop een man op een stenen muurtje. Voorovergebogen ondersteunde hij zijn hoofd met zijn handen. Een houding die wij schakers goed kennen. Toen ik hem voorbij fietste en halt hield bij de schaaktafel, stond hij op. Misschien stoorde ik hem in zijn gedachten. Ik kwam eens op een plein bij een metrostation in Boedapest waar tafel aan tafel werd geschaakt. Gewoon in de buitenlucht en voor geld. Later was ik eens in een stad in Oekraïne en liep op een zondagmiddag nietsvermoedend het park in tegenover het hotel. Binnen drie minuten was ik verwikkeld in een spannende partij. In het park werd bank na bank geschaakt. Zelf heb ik ook een schaaktafel. Jaren geleden gekocht in een antiekzaak die veel van zijn handel uit het voormalige Oost-Europa haalde. Ik heb er nooit een partij op gespeeld. Hoeft ook niet. Een schaaktafel kan ook worden gebruikt om drankjes op te zetten. Of als onderzetter voor een bloemstuk. Ik zie dat de schaaktafel bij de fontein pas een kleine - maar niet heel grondige - schoonmaakbeurt heeft ondergaan. Waarschijnlijk een reiniging door een speelster van onze club die om de hoek van de tafel woont. Ze berichtte erover op Facebook. Eerst vertelde ze over mensen die de tafel hadden gebruikt om een patatje te eten. En afgelopen weekeinde is er een baby op verschoond. In beide gevallen begreep ik dat niet alles was opgeruimd. De niet heel grondige schoonmaakbeurt verraadt ergernis.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek