Volledig scherm
De entree van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. © Frans Nikkels

Vergrijzende bevolking kost ziekenhuis SKB handenvol geld

WINTERSWIJK - Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk wordt steeds meer op kosten gejaagd door de vergrijzende bevolking in de Oost-Achterhoek, waaronder die in de gemeente Berkelland.

De stijgende leeftijd van de bevolking leidt tot meer consulten en behandelingen en die zijn vaak gecompliceerder en langduriger dan bij jonge patiënten. De extra kosten daarvan worden niet volledig vergoed door de verzekeraars als gevolg van het zogeheten hoofdlijnenakkoord waardoor ziekenhuizen slechts zeer beperkt mogen groeien, zo meldt het streekziekenhuis in het jaarverslag over 2016. Er wordt nu onderhandeld met de verzekeraars en er zal scherp op de kosten worden gelet.

Het SKB ondervindt steeds duidelijker de gevolgen van de vergrijzing in de regio. ,,Het aantal ouderen stijgt en zij hebben vaak meer dan één aandoening als ze bij ons komen”, zegt woordvoerster Saskia Steenbergen. ,,Ook hebben ze vaker chronische aandoeningen dan jongeren.” Daar komt volgens haar bij dat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig wonen, waardoor ze zich later en met meer klachten melden bij het ziekenhuis.

Waar Nederland 18 procent 65-plussers telde in 2015, zal dat in 2030 volgens het CBS 24 zijn. In de Achterhoek is de stijging groter. Berkelland gaat van 22,2 naar 32,1 procent 65-plussers, Oost Gelre van 19,5 naar 30,6 en zowel Winterswijk als Aalten van 20,4 naar 30,5 procent. 

Meer complexe zorgvraag

Vanwege de vergrijzing heeft het SKB al een extra internist-oncoloog aangenomen en is de oogpoli uitgebreid. Ook op de spoedeisende hulp melden zich meer ouderen en omdat die een ‘meer complexe zorgvraag’ hebben, leidt dat tot extra werkdruk en behoefte aan meer bedden. Die toenemende zorg aan ouderen kost meer aan diagnose en behandeling, met dure geneesmiddelen, zoals voor oncologie. Omdat ziekenhuizen slechts beperkt mogen groeien, is het SKB nu in onderhandeling met verzekeraars, met name Menzis, over vergoeding van die kosten en terugdringing van de groei. 

Geen patiëntenstop

De woordvoerster kan niet aangeven om hoeveel geld het gaat, maar wil wel benadrukken dat van een eventuele patiëntenstop geen sprake is. Wel zal ook scherp op de bedrijfskosten worden gelet. Tegelijk moet het ziekenhuis de kwaliteit van de zorg blijven verbeteren, investeren in ‘zorg op afstand’ (digitale hulpmiddelen) en worden er hogere eisen gesteld aan de intensive care, die voor ‘forse extra kosten’ zorgen. Zo moet er tegenwoordig continu een intensivist voor de IC beschikbaar zijn, waardoor de formatie moest worden uitgebreid.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek