Volledig scherm
Solarpark Azewijn. © Theo Kock

Vernieuwing van Solarpark Azewijn geeft vertrouwen

AZEWIJN - De provincie heeft vertrouwen in de toekomst van solarpark Azewijn. Het park wordt vernieuwd en brengt daarna meer energie op.

Dat laat woordvoerster Everdien Gunsing weten na een gesprek tussen gedeputeerde Jan Jacob van Dijk, wethouder Walter Gerritsen van Montferland en Pfixx Solar, eigenaar van het zonnepark op de vuilnisbelt aan de Reefweg.

Stil

Aanleiding van het gesprek waren berichten dat het solarpark al geruime tijd deels stilligt. Voor verschillende fracties in de Provinciale Staten was dat reden om vragen te stellen: het park is immers in 2011 gebouwd met 1,8 miljoen euro aan provinciale subsidie.

De provinciewoordvoerster wijst erop dat de subsidie die via de gemeente Montferland werd doorgezet, destijds bedoeld was om met de bouw werkgelegenheid te creëren. ,,De subsidie is daaraan ook goed besteed'', aldus Gunsing.

Haperen

Het park ging haperen na een brand. Gunsing: ,,Het probleem was dat er met één grote omvormer werd gewerkt en dat gaf na de brand discussie over hoe verder. Daar heeft het bedrijf van geleerd. Er komen meer kleinere omvormers waardoor het risico dat er iets misgaat, afneemt. Ook gaat het bedrijf een nieuwe generatie zonnepanelen plaatsen die beter zijn dan die van destijds. Al met al hebben wij dus het volste vertrouwen.''

Verbetering

Pfixx Solar heeft onlangs van het rijk een exploitatiesubsidie van ruim 5 miljoen toegekend gekregen, waarmee het mogelijk wordt om de vernieuwing en verbetering van het park te realiseren.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek