Eén van de al bestaande windmolens torent hoog uit boven Netterden. Foto: Jan van den Brink
Volledig scherm
Eén van de al bestaande windmolens torent hoog uit boven Netterden. Foto: Jan van den Brink

Verzet tegen windpark Netterden bij Raad van State

NETTERDEN - Twee inwoners, de stichting TegenWind(molens) en de Duitse natuurvereniging Naturschutzstation Niederrhein staan vandaag tegenover de gemeente Oude IJsselstreek én het Gelderse provinciebestuur bij de Raad van State (RvS) in Den Haag. Daar proberen zij de bouw van negen windmolens bij Netterden tegen te houden.

Dit windpark Den Tol zou namelijk te schadelijk zijn voor de natuur, ook aan Duitse zijde, en de vogelstand in de omgeving. De inwoners van Netterden zijn daarnaast bang voor geluidhinder en vrezen ook dat hun (monumentale) huizen minder waard worden. Verder zou het windmolenpark in strijd zijn met gemeentelijke regels.

Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie.

Tegen het park is al langer verzet: de RvS heeft zich zelfs al eerder uitgesproken over Den Tol. Dat was eind 2016, toen het plan voor de windmolens terug moest naar de gemeenteraad. Die moest er een nieuw besluit over nemen en zei eind februari 2017 opnieuw 'ja' (zestien voor, zes tegen) tegen plaatsing van de windturbines, zuidoostelijk van het dorp. Het zou het derde windmolenpark in de buurt betekenen: aan de westkant staan al zes windmolens in het park Azewijn-Netterden en vlak over de grens, bij Emmerik, staat eveneens een windmolenpark.

Omsloten

Met dit derde park erbij zou Netterden worden omsloten door windmolens en dat wordt te veel voor het dorp met amper 450 inwoners, zo betogen de bezwaarmakers.

De Raad van State is de hoogste bestuursrechter van Nederland en doet normaal gesproken binnen zes weken uitspraak. In dit geval zou dat eind januari betekenen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek