Volledig scherm
Een impressie van de nieuwe N18, de verbinding tussen de Achterhoek en Twente. © Rijkswaterstaat

Vier nieuwe kilometers van N18 gaan open

GROENLO-EIBERGEN De eerste vier kilometer van de vernieuwde N18 zijn nagenoeg klaar. Woensdagavond laat of donderdagochtend vroeg wordt de nieuwe weg voor het autoverkeer opengesteld.

Het precieze tijdstip van de openstelling kon dinsdagmiddag door Rijkswaterstaat nog niet worden gegeven. Volgens een woordvoerder is dat afhankelijk van de aannemerscombinatie, die de vernieuwing van deze belangrijke route tussen de Achterhoek en Twente uitvoert. Er wordt tot en met woensdagavond door de wegenbouwers aan de weg gewerkt. Als dat werk klaar is en ook alle veiligheidsinspecties zijn afgerond kunnen de hekken worden weggehaald.

Verkeerswethouders

De eerste automobilisten die over de nieuwe weg rijden zijn al wel bekend: dat zijn de wethouders uit Oost Gelre en Berkelland die verkeer in portefeuille hebben, respectievelijk René Hoijtink en Joke Pot-Klumper.

De eerste vier kilometers van de N18 tussen Groenlo en Eibergen liggen tussen de Marhulzenweg (bi Groenlo) tot net voorbij de buurtschap Hupsel bij Eibergen. Voor de Ballastput wordt het autoverkeer uit de richting Groenlo met een tijdelijke slinger weer naar de bestaande N18 geleidt. Vanuit Eibergen rijden de automobilisten hier de nieuwe N18 op.

Maart

Door het in gebruik nemen van deze vier kilometer kan aannemer Naober18 verder met de vernieuwing van de N18 en de parallelwegen. In maart wordt het volgende stuk van de vernieuwde weg opgeleverd en voor het autoverkeer opengesteld. Tot de openstelling van de gehele nieuwe weg geldt overal nog een maximumsnelheid van 80 kilometer. Pas als de nieuwe N18 helemaal klaar is wordt de toegestane snelheid verhoogd naar 100 kilometer.

Rijstroken en fietstunnels

De vernieuwing van de N18 wordt uitgevoerd tussen Varsseveld en Enschede. Tussen Lichtenvoorde en Varsseveld wordt de weg op verschillende plaatsen aangepast, onder meer door het aanleggen van extra rijstroken en fietstunnels. Tussen Groenlo en Enschede komt een geheel nieuwe weg, die zowel om Eibergen en Haaksbergen als Usselo slingert. In totaal wordt daar 27 kilometer nieuwe weg aangelegd. Tussen Boekelo en Enschede sluit deze nieuwe N18 aan op de snelweg A35. De nieuwe N18 krijgt deels vier rijstroken en onder meer vijf fietstunnels, zeven viaducten, en bij Haaksbergen nog een spoorviaduct en een faunapassage.

  1. Stadse Fratsen: Buurjongen
    Column

    Stadse Fratsen: Buurjongen

    ,,Wordt-ie net zo goed als Ard en Keessie en gaat-ie later ook naar de Olympische Spelen?'' ,,Dat hopen we natuurlijk wel.'' De vraag wordt gesteld door een tante van mij, zittend aan onze tafel in de woonkamer. Het antwoord komt van de buurvrouw die iets verderop woont aan de weg tussen Baak en Steenderen en deze zondagmiddag ook op bezoek is. De buurvrouw staat in het gat van de deur en is op weg naar huis, maar blijft hangen nu er vragen worden gesteld over haar zoon. Ik - zo jong dat ik nog geen Olympische Spelen bewust heb meegemaakt - zit ook aan tafel en kijk van de tante naar mijn buurvrouw. Met open mond, want Ard en Keessie ken ik van de tv. De buurvrouw vertelt dat Cock, haar zoon, deze vrije zondagmiddag traint in Apeldoorn. Niet op een ijsbaan maar in een flatgebouw. Hij rent de trappen op en wandelt daarna weer kalmpjes naar beneden. Om maar net zulke schaatsspieren te krijgen als Ard en Keessie. Tien jaar later - in 1979, zo ontdekte ik deze week toen ik wat woorden combineerde op google - stap ik samen met een vriend op een zaterdagmorgen in de bus die vertrekt van een plek vlakbij het huis van Cock. De bus is gehuurd door de buurt. De chauffeur brengt ons van Steenderen naar Heerenveen waar het NK Schaatsen voor allrounders wordt gehouden. Cock rijdt rond op de onoverdekte baan van Thialf. We staan laag in een bocht en klappen hard in onze handen als hij voorbij komt. Hij eindigt na twee dagen schaatsen als zestiende. Zo goed als Ard en Keessie is onze buurjongen nooit geworden. Hij heeft de Olympische Spelen ook nimmer gehaald. Maar hij is, denk ik, wel de enige die ik ooit heb gekend die ervan heeft mogen dromen.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek