Vleermuis zorgt voor uitstel sloop azc Barlo

AALTEN - De sloop van het voormalige asielzoekerscentrum (azc) in het Aaltense buurtschap Barlo is voorlopig uitgesteld. Uit onderzoek is gebleken dat er vleermuizen in de gebouwen zitten. 

De vleermuis is in Nederland een beschermde diersoort. In het hoofdgebouw van het complex zijn op verschillende plekken gaten gezien in muren, boeidelen, gootplanken en ander houtwerk. Op vensterbanken onder deze gaten lag vleermuizenpoep. Ook in andere gebouwen zijn deze gaten en uitwerpselen gevonden.

Verplicht

Het is op dit moment nog niet duidelijk welke soort vleermuizen de azc-gebouwen bezoeken. Daarvoor is nader onderzoek nodig en verplicht, maar dat gaat nog maanden duren. Pas in november kan daarover meer duidelijkheid zijn.

Het was de bedoeling om het terrein grotendeels terug te geven aan de natuur. Dat was ook de nadrukkelijke wens van de omwonenden. Alleen de plaatselijke oranjevereniging mag waarschijnlijk een deel van de voormalige sportzaal op het terrein gebruiken. 

Balen

Wethouder Ted Kok (CDA) baalt van de situatie. ,,Dit is heel vervelend, vooral voor de omwonenden. Die willen af van de jarenlange onzekerheid rond dit complex. Maar we kunnen en willen niet om de wettelijke verplichting heen rond de vleermuizen.’’

Volledig scherm
Het terrein van het voormalig azc in Barlo. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek