Volledig scherm
Een actiemoment uit de wedstrijd tussen Silvolde en GVVV. © DE GELDERLANDER

Voetbalclubs bewust van krimp, nu andere sportclubs nog

DOETINCHEM - De voetbalverenigingen in de Achterhoek zijn zich dankzij Scholder an Scholder bewust van de gevolgen van bevolkingskrimp en beseffen dat alleen samenwerking soelaas biedt.

Scholder an Scholder ontstond in 2012 vanuit de KNVB en de gemeenten in Regio Achterhoek (toen nog inclusief Montferland). De volgende uitdaging is ook andere sportclubs en maatschappelijke verenigingen op het platteland bewust te maken tot de noodzaak van samenwerking in tijden van krimp. 

72 clubs

Van de 72 voetbalclubs in de Achterhoek en Montferland zijn er zich 68 bewust van de gevolgen van krimp: dalende ledentallen waardoor het moeilijker is teams samen te stellen en clubs overeind te houden. Ook hebben deze 68 clubs hierover een toekomstvisie ontwikkeld. Dit staat in een onderzoek uitgevoerd door de Doetinchemse bureaus Logisz en WPG Research, die onder meer de voetbal- en sportclubs hebben bevraagd. 

Daaruit bleek dat er 48 samenwerkingsverbanden zijn tussen voetbalclubs. Dit varieert tussen jeugdteams die zijn samengevoegd tot gesprekken over fusie (bijvoorbeeld nu tussen Zelos en Zelhem).  

Trekker

Zeddammer Pascal Kamperman van de KNVB en Achterhoek in Beweging (waarin de acht gemeenten zitten) is de trekker van het project. Kamperman is ook al een aantal jaar bezig om, naast de voetbalclubs, ook andere sportclubs of dorpsverenigingen te betrekken bij Scholder an Scholder. ,,Want het gaat me niet alleen om de toekomst van de voetbalclubs maar om het gehele verenigingsleven’’, zegt Kamperman. ,,Net als aanvankelijk bij de voetbalclubs zie ik nu bij de andere clubs weerstand. Dan gaat het onder meer om de vrees voor verlies van de eigen identiteit. Een proces dat tijd en energie kost.’’

Zwemclubs

Overigens is het niet zo dat er buiten de voetbalclubs niets gebeurt qua samenwerking. Zo hebben de Achterhoekse zwemverenigingen met hulp van Scholder an Scholder de handen ineen geslagen en zit Kamperman komende maand bijeen met een aantal ruiterverenigingen. Daarnaast kijkt DVC'26 in Didam verder dan voetbal en wil op de eigen accommodatie samenwerken met andere clubs en organisaties. AD'69 in Aalten is met een vergelijkbaar initiatief bezig. 

Scholder an Scholder wordt gesteund door de Achterhoekse gemeenten (en Montferland), provincie Gelderland, voetbalclub De Graafschap, de KNVB en ROC Graafschap College. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
  1. Stadse Fratsen: Doorfietsen!
    Column

    Stadse Fratsen: Doorfietsen!

    Ik kan niet vaak genoeg in Elten zijn. Om het bordeel te bezoeken voor een reportage of voor een verblijf in ons huisje, aan het meer onder aan de berg. Deze middag rijd ik op de racefiets naar het dorp.  Op de terugweg heb ik de wind in de rug en tussen de grens en Beek zie ik een renner naderen. De man zit onderin de beugels. Als hij vlakbij is zie ik dat hij - ondanks de tegenwind - minstens zo hard gaat als ik. ,,Jelle!'', roep ik in het voorbijgaan. ,,Henny!'', hoor ik dertig meter verderop. Slechts kort twijfel ik. Doorfietsen! Jelle Nijdam won zes Touretappes. In het vorig decennium kwam hij naar Doetinchem, vanwege de liefde. Toevallig ken ik haar en daarom weet ik dat het kopen van een broek voor Jelle niet altijd eenvoudig is. Zijn bovenbenen zijn namelijk van een omvang waarop de meeste broeken niet zijn gemaakt. Toen ik vijftig werd, vijf jaar geleden, kwam Jelle met zijn vriendin op mijn feestje. Ik kreeg een cadeaubon: een clinic, oftewel een stukje fietsen met Jelle. De bon ligt nog altijd op de schoorsteenmantel. De gedachte aan die machtige bovenbenen weerhielden me ervan de bon te verzilveren.  Als ik thuis kom, maak ik melding van mijn tocht - inclusief parcours - op Twitter. Een collega reageert bijdehand. Ze heeft de wegen die ik volgde nageplozen: 'Volgende keer niet om maar over die heuveltjes'. Ze heeft gelijk. Ik fiets wel naar Elten. Maar de Elterberg beklim ik toch het liefst te voet, wandelend vanaf ons huisje.   Bij het passeren van Jelle was er een overdenking. Knijp ik in de remmen voor een kort gesprek? Maar wat als-ie begint over die tegoedbon en oppert een stukje met me op te rijden?  Doorfietsen! 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek